Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Solliciteren

 

Ik struin elke maandag het internet af naar interessante vacatures. Geen zoekterm laat ik ongebruikt en geen (vacature)site sla ik over. Ik voel me al een bedreven vacaturejager. Alle interessante vacatures sla ik op in één bestand en na mijn zoektocht, sla ik meteen aan het schrijven. Motivatiebrief na motivatiebrief typ ik weg en verstuur ik samen met mijn curriculum vitae naar potentiele werkgevers. Inmiddels een vaste routine, maar nog niet zo lang geleden had ik nog nooit een motivatiebrief geschreven.

Mijn eerste bijbaantje was in een verzorgingshuis. Ik mocht schoonmaken en koffie schenken. Een CV had ik nog niet en een korte motivatiebrief volstond. Ik ben geloof ik alleen op kennismakingsgesprek geweest, maar was eigenlijk al aangenomen. Het was een vakantiebaantje voor een paar weken. Mijn zus had al een paar vakanties in dat verzorgingshuis gewerkt, dus ik wist al een beetje wat ik kon verwachten. Ik vond het erg leuk om te werken. Dat was mijn allereerste werkervaring.

Ongeveer een jaar later zag ik in de supermarkt vlak bij mijn huis een vacature hangen. Ik was zestien en wilde graag werken en geld verdienen. Een beetje verlegen vroeg ik om een sollicitatieformulier. Thuis voelde ik meteen het formulier in en bracht het meteen terug naar de winkel. Een week later werd ik gebeld of ik op gesprek kon komen. Ik was mega zenuwachtig. Ik wist niet goed wat ik moest verwachten en het was allemaal een beetje ongemakkelijk voor mijn gevoel. Tot ik erachter kwam dat ik in de klas zat bij het nichtje van de persoon waarmee ik een gesprek had. Al snel hadden we het niet meer over werk, maar over school en paarden. Het werd een leuk gesprek en ik was aangenomen.  

Daarna heb ik jaren geen sollicitaties meer verstuurd. Toen ik doorgroeide tot teamleider bij de supermarkt moest ik leren sollicitatiegesprekken te voeren. Elke keer kwam er een verlegen jonge meid het kantoor binnenlopen en elke keer wist ik weer precies hoe spannend ik het vond die eerste keer. Daarnaast was ik misschien wel net zo zenuwachtig als de sollicitant, want hoe moest je eigenlijk een goed sollicitatiegesprek voeren?  Na een paar keer werd het wat meer gewoon en vond ik er niks moeilijks meer aan. Natuurlijk is het anders als je solliciteert naar een bijbaan als zestienjarige dan als je solliciteert naar de functie van je dromen, de functie waar je al jaren voor naar school bent gegaan. Maar die sollicitatiegesprekken heb je wel nodig als ervaring, zodat je als je het als het ware voor het ‘echie’ gaat doen, weet wat je kan verwachten. Werkervaring is nooit mis. Dus als je tijd en motivatie hebt zou ik je zeker willen aanmoedigen om een bijbaantje te zoeken.

Nu ik afgestudeerd ben, moet ik weer in de rol van sollicitant kruipen. Ik ben actief op zoek naar een uitdagende functie in de journalistiek en ik verstuur gemiddeld twee sollicitatiebrieven per week. Maar helaas valt het niet mee om in deze tijd een baan te vinden. Geregeld krijg ik afwijsmailtjes waarin staat dat er zoveel reacties zijn binnengekomen en dat ik niet tot de selectie behoor, omdat er andere mensen zijn die beter gekwalificeerd zijn voor de functie. Dat is ook niet zo gek als je na je studie geen baan kunt vinden en er een hoop werkeloosheid is. Toch is het wel elke keer weer een teleurstelling, maar ik laat de moed niet zakken. Van opgeven is nog nooit iemand op de plek gekomen waar hij wil komen.

Heb jij al eens gesolliciteerd en hoe vond je dat?

Tessa (23 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

 

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...