Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Wel of niet op kamers?

 

Waarschijnlijk ben jij nu vooral bezig met de veel te snel naderende examens. Maar voor je het weet heb je al je examens achter de rug en heb je een welverdiende, mega lange vakantie in het verschiet. Maar zoals met alles, zal ook deze mega lange vakantie voorbij vliegen. Ik hoop dus dat jij al goed nagedacht hebt over je vervolgstudie. Heb jij bijvoorbeeld al nagedacht of je volgend jaar op kamers wil? Hier een aantal afwegingen die je mee kan nemen in je beslissing om wel of niet op kamers te gaan.

Afstand
Is de afstand naar je nieuwe opleiding te bereizen? Kun je er gemakkelijk en snel komen met het openbaar vervoer? Is het misschien zelfs te fietsen? Of moet je drie uur per dag in de trein zitten? Weet je niet hoe ver het is? Kijk dan eens op 9292ov.nl voor een reisadvies van deur tot deur. Laat de afstand je niet dwingen om op kamers te gaan. Zie je het echt niet zitten? Blijf dan gewoon lekker nog een jaartje thuis wonen. Je reist toch gratis met je ov chipkaart. Misschien valt het reizen je wel mee. Valt het toch tegen, dan heb je vast al iets meer connecties en kun je makkelijker een kamer vinden.

Geld
Verkijk je niet op de kosten die je maakt als je op kamers gaat. Sowieso zijn de prijzen voor kamers in studentensteden enorm hoog. Er is veel vraag en weinig aanbod en dat drijft de prijzen soms tot onmogelijk hoge bedragen. De huur voor een gemiddelde studentenkamer lag vorig jaar op 415 euro per maand. Natuurlijk krijg je wel uitwonende studiefinanciering, maar dat is waarschijnlijk niet genoeg om alle kosten te dekken. Zo moet je bijvoorbeeld ook elke avond eten en wil je vast leuke dingen blijven doen. Wees kritisch in je keuzes. Zo kan je dure maaltijden kopen of met je huisgenoten afspreken om, om de beurt voor elkaar te koken. Niet alleen goedkoper, maar ook een stuk gezelliger. Zoek een bijbaan voor extra inkomsten of kijk of het mogelijk is om in een omliggende plaats een kamer te huren. Meestal zijn die kamers goedkoper.  

Zelfstandig worden
Ik denk dat de studententijd je goed voorbereid op het echte leven. Waar je eerder nog door docenten of je ouders werd beschermd bij het maken van keuzes, zal je steeds meer zelf moeten bepalen. Als je op je zelf gaat, moet je zelf koken, schoonmaken, boodschappen doen, de was doen en bepalen waar je je geld aan uit geeft. Dat gaat je moeder niet meer voor je doen. Dat is helemaal niet slecht voor je, maar dat zal wel even wennen zijn. Gelijk een goede test of je na je studie op je zelf kan gaan wonen, of dat je toch nog liever even bij je ouders blijft.
Het fijne aan op kamers gaan, is de vrijheid. Geen ouders die zeuren dat je moet leren als je tv wil kijken of die klagen dat je veel te laat naar bed gaat. Aan de andere kant kan het soms best wel even eenzaam zijn als je alleen bent in een grote stad waar je niemand kent. Gelukkig heeft iedere eerstejaars last van dit probleem, dus waarschijnlijk zal je al snel nieuwe mensen leren kennen. Je zou je ook kunnen aansluiten bij een studentenvereniging. Vergeet alleen niet dat je komt om te studeren en niet om zoveel mogelijk feestjes af te gaan. Als je elke dag dronken in een collegezaal verschijnt, snap je zelf ook wel dat je je studie niet gaat halen.

Hoe vind ik een studentenkamer?
Er zijn verschillende sites waar studentenkamers aangeboden worden. Kamernet.nl is één van de bekendere sites. Maar je zou ook op de hogeschool rond kunnen vragen of er mensen zijn die nog een kamer voor je weten. Denk vast na wat je precies voor kamer zoekt en op welke locatie. Wil je bijvoorbeeld graag in een studentenhuis of liever alleen? En hoeveel geld kan/wil je maximaal uitgeven aan een kamer? Pas in ieder geval op als je een kamer gaat bezichtigen. Je weet nooit bij wie je terecht komt. Zeker niet als je een kamer vindt via een website. Ga dus nooit alleen naar een bezichtiging en zorg dat mensen weten waar je precies bent.

Ben jij van plan om op kamers te gaan of blijf je lekker thuis wonen? Wat zijn jouw beweegredenen?

Tessa (23 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...