Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Survivaltips voor je examen

 

Voor mij is het al weer heel wat jaartjes geleden dat ik examen heb gedaan, maar ik weet het nog als de dag van gisteren. Alleen al de geur van grote gymzalen vol gestreste scholieren. Het angstzweet brak me al uit toen ik naar mijn tafeltje liep. Nu moest het gaan gebeuren: zes jaar middelbare school leidde tot dit moment. Surveillanten deelden naar mijn idee de examens niet snel genoeg uit en liepen vervolgens veel te vaak door de zaal rond. Allemaal om te voorkomen dat we zouden spieken. De eerste vraag kon mijn examen maken of breken. Als ik de eerste vraag niet wist, dan sloeg de wanhoop toe. Snel bladerde ik dan door om te kijken of er wat vragen waren die ik al wel wist. Gelukkig vond ik er altijd wel een paar.

Als iemand weet hoe stressvol het maken van examens is dan ben ik dat. Daarom een paar tips om je er doorheen te sleuren.

Voorbereiding is alles. Zorg dat je van te voren genoeg geleerd hebt. Natuurlijk werk je in de lessen toe naar dit moment, maar alleen met het maken van je huiswerk kom je er waarschijnlijk niet. Gebruik je examenbundels, maak oefenexamens, stel vragen aan je leraar en maak een samenvatting van de lesstof.

Maar ook tijdens je examens heb je nog genoeg trucs om je examen net iets beter te maken. Zo ben je niet verplicht om alle vragen van 1 t/m 20 te maken. Je kan dus voorkomen dat je in tijdsnood komt als je een vraag niet weet.  Mocht je bijvoorbeeld vraag 3 echt niet weten, sla hem dan gewoon even over en ga door naar de volgende vraag. Mocht je nog tijd over hebben, dan is het wel slim om deze vraag alsnog te beantwoorden. Als je niks invult, dan weet je zeker dat je geen punten krijgt. Probeer daarom altijd een antwoord te formuleren op de vraag. Met een beetje geluk krijg je toch nog een paar punten voor je antwoord. Check ook altijd nog even of je echt alle vragen hebt gemaakt. Zeker als je tussendoor wat vragen over hebt geslagen.

Heb je multiple choice vragen? Denk dan niet bij optie b dat dat het antwoord is. Lees eerst alle opties rustig door. Misschien lijken antwoord b en d wel heel erg op elkaar, maar zit er een klein nuanceverschil in. Als je het echt niet weet, dan zijn er meestal wel twee van de vier antwoorden waarvan je in ieder geval zeker weet dat die het niet zijn. Die kan je dus meteen wegstrepen. Vergelijk de overgebleven antwoorden en als je het dan nog niet weet, gok. Vijftig procent kans dat je het toch nog goed hebt. O ja, denk er ook aan dat je je hoofdletters gebruikt voor het beantwoorden van multiple choice vragen.

Pak je tas vast de avond voor je examen in en check of je echt alles bij je hebt. Kijk goed welke hulpmiddelen je nodig hebt bij je examen. Denk bijvoorbeeld bij wiskunde aan extra batterijen voor je GR (grafische rekenmachine), een geodriehoek en een puntenslijper. Zorg ook voor drinken, zakdoekjes en genoeg pennen. Niets vervelender dan extra stress omdat je pen op is of omdat je een loopneus hebt en geen zakdoek.

Probeer rustig te blijven, laat je niet afleiden door andere leerlingen, kijk niet te vaak naar de klok en vertrouw op jezelf. Als je je goed hebt voorbereid, dan moet het examen te doen zijn. Wees positief en probeer negatieve gedachten niet toe te laten. Extra spanning kan je niet gebruiken, want het maken van een examen is al eng genoeg.

Heel veel succes!

Tessa (23 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...