Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Hoe overleef ik mijn studietijd?

 

Op dit moment zit je waarschijnlijk in de overlevingsmodus. Je dagen gevuld met eten, slapen, leren en examens maken. Maar over niet al te lange tijd zal je alweer voor de volgende uitdaging staan; studeren. Een beetje spannend, maar vooral heel erg leuk. Toch zal er het één en ander voor je gaan veranderen. Om je alvast een beetje voor te bereiden zal ik de grootste veranderingen met je delen.

Op de middelbare school ben je gewend dat je het hele jaar dezelfde vakken krijgt van de daarbij behorende leraren. Meneer van Dijk voor Nederlands, Mevrouw Schoeman voor wiskunde en Meneer Jansen voor gym. Maar op de hogeschool, krijg je verschillende vakken per blok. Bij mij duurde een blok bijvoorbeeld tien weken. Halverwege het blok zat een week ingelast waarin je tijd kreeg om je huiswerk bij te werken en herkansingen te maken van voorgaande blokken. In de laatste week zaten de tentamens. Een beetje anders dus.

Een aantal docenten zal je het hele jaar door zien, maar de meeste zie je maar één of twee blokken. Grote kans dus dat de docent je naam niet weet. Logisch ook, want de klassen zijn ook nog eens een stuk groter, dan op de middelbare school. Een tikkeltje onpersoonlijk misschien. Daarom is het enorm belangrijk om je eigen verantwoordelijkheid te nemen voor het maken van je opdrachten. Docenten gaan echt niet meer checken of je je huiswerk wel echt gemaakt hebt. Dat merken ze wel als je je tentamen niet haalt.

Ook moest ik erg wennen aan het feit dat ik geen vaste plek meer had in de klas. Op de middelbare school zat ik wel steeds op een andere plek per vak, maar niet per dag. Op de hogeschool kom je in een grote collegezaal en mag je helemaal zelf weten waar je gaat zitten. Wel super handig om nieuwe mensen te leren kennen. Zeker omdat je vooral bij grote vakken, vaak met meerdere klassen tegelijk een hoorcollege volgt.

De meeste vakken hebben hoorcolleges en werkcolleges. De naam zegt het al een beetje. In een hoorcollege krijg je de stof uitgelegd en kan je aantekeningen maken. De hoorcolleges zijn vaak vrijwillig en bedoelt als extra uitleg. Je kan namelijk ook zelf zien welke stof je moet leren en dit gewoon thuis doen. Toch is het wel handig om een hoorcollege te volgen, omdat er veel meer uitleg wordt gegeven en je direct vragen kan stellen. Werkcolleges zijn bijna altijd verplicht. Hier komen de meer praktische zaken aan bod. Groepsopdrachten maken, proefjes doen etc.

Als je je lesrooster voor het eerste ziet, zal je zien dat je veel minder uur op school hoeft te zijn. Dit lijkt in het begin misschien super chill, maar het betekent helaas niet dat je weinig hoeft te doen. Het betekent simpelweg dat je veel meer aan zelfstudie moet doen. Ik had per vak een reader als hulpmiddel bij de zelfstudie. In deze readers stond het lesprogramma voor de komende weken en het daarbij behorende huiswerk. Zo kon ik zien welke pagina’s ik gelezen moest hebben voor de komende les. Je bent niet verplicht om dit te doen, maar het is wel raadzaam. Uiteindelijk moet je het namelijk toch allemaal lezen en bij mij was het meestal vijftig pagina’s of meer per les. Als je dat laat liggen, kun je wel nagaan dat het al snel niet meer te overzien is. Ik weet niet zeker of elke school met zulke readers werkt, dus misschien werkt het voor jou straks een beetje anders, maar ook dat zal je je dan snel eigen maken.

Zoals met alle nieuwe dingen is het even wennen, maar ik weet zeker dat je je weg zal vinden op je nieuwe school. Bedenk dat het voor alle eerstejaars een beetje wennen is. Je bent dus niet alleen op ontdekkingsreis…

Tessa (23 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...