Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Diploma-uitreiking

‘Life is not measured by the number of breaths we take, but by the number of moments that take our breath away.’

Toen mijn moeder een paar maanden geleden terugkwam met een bordje met bovenstaande tekst erop, kon ik alleen maar instemmend knikken, want hoe waar is dit?! Hoeveel zegt het als je 100 wordt, maar nooit echt geleefd hebt? Jij maakt je eigen leven waardevol door de invulling die je daar aan geeft. De acties die je nu onderneemt, zijn de herinneringen voor later.

In het leven zijn er een aantal bijzondere momenten die je voor altijd bij zullen blijven. Dit kunnen onverwachte cadeautjes zijn, bijvoorbeeld een bijzondere ontmoeting die je leven verandert of een inzicht dat jou een andere kijk op het leven geeft. Maar ook het behalen van mijlpalen in je leven zijn momenten die je niet snel zal vergeten. Door het doen van bijzondere dingen geef je je leven wat extra zin. Belangrijke mijlpalen zijn bijvoorbeeld je verjaardag en dan vooral je 16e en 18e verjaardag. Maar ook je eerste liefde, je trouwdag, de geboorte van kinderen, op jezelf wonen en natuurlijk het behalen van je diploma! En laat jij nu net bezig zijn met het behalen van je diploma.

Ik heb inmiddels twee diploma-uitreikingen meegemaakt en beide waren zeer verschillend. De eerste was voor het behalen van mijn vwo-diploma. Best een gek moment. We gingen met alle vwo-leerlingen en aanhang naar een kerk en daar kregen we een algemene toespraak. Daarna gingen we per mentorgroep terug naar school waar we in een lokaal een wat persoonlijker deel kregen. We werden één voor één naar voren geroepen en dan werd er kort iets over elk persoon gezegd. Het is een vreemd moment omdat het een definitief afscheid is. Hoe vaak ik wel niet gewenst heb dat ik nooit meer geschiedenis hoefde te volgen of dat ik eindelijk van die school af kon, maar toen het echt zo ver was, was het ook heel eng. Zes jaar lang wist ik precies wat me te wachten stond. De vakken, docenten en medeleerlingen kende ik inmiddels goed en ik had een vaste groep vriendinnen waar ik dagelijks mee op trok. Maar nu gingen we allemaal onze eigen weg. De één ging in Amsterdam studeren, de ander in Utrecht en ik ging naar Ede. Alles zou anders worden.

Het was super eng, maar ook een hele grote uitdaging. Zes jaar lang, zat ik vastgeroest in een patroon en nu kreeg ik de kans om een nieuwe ik te laten zien. Mensen kenden mij nog niet, dus ik had de kans om een nieuwe eerste indruk te maken bij deze ontmoetingen en ik kon helemaal zelf bepalen welke Tessa ik zou laten zien. Mijn studietijd heb ik heel anders beleefd dan mijn middelbare schooltijd. Ik heb sowieso een stuk korter op de hogeschool gezeten, maar ook de vriendschappen waren heel anders. Ik heb meer vriendinnen over gehouden aan mijn middelbare schooltijd, dan aan mijn studietijd. Ook de diploma-uitreiking was een stuk minder indrukwekkend. Dit had naar mijn idee ook te maken met het feit dat ik op een ander moment afstudeerde, dan normaal. Ik studeerde in februari af in plaats van september en zat met voornamelijk leerlingen die al vijf, zes of zelfs zeven jaar bezig waren met hun studie. Ik kende niemand en niemand kende mij. Het persoonlijke praatje over mij was minder diepgaand, omdat de docenten mij eigenlijk niet zo goed kenden. Toch ben ik niet minder trots op mijn diploma. Die mijlpaal heb ik toch maar mee behaald.

Ik hoop dat jij binnenkort ook je diploma in ontvangst mag nemen. Geniet zoveel mogelijk van dit moment en maak er een waardevolle herinnering van voor later.  

Tessa (23 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...