Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Oriëntatiefase

Vind jij het ook zo lastig om een vervolgopleiding te kiezen? Je bent echt niet de enige! Ga niet verdrietig in een hoekje zitten wachten tot iemand anders de knoop voor je doorhakt, maar ga op ontdekkingstocht. Bezoek open dagen, loop een dagje mee of vraag eens rond in je omgeving.

Het is natuurlijk heel spannend om voor een specifieke opleiding te kiezen. Het voelt als een mega belangrijke en levens veranderende beslissing. Vanzelfsprekend ga je een bepaalde richting op die over het algemeen richting geeft aan het soort werk dat je later gaat doen, maar een definitieve keuze is het nooit. Mocht de opleiding je toch niet echt liggen of is het allemaal een beetje te hoog gegrepen voor je, dan kan je altijd nog stoppen en opnieuw kiezen.

Wat de keuze niet makkelijker maakt voor jou is dat er enorm veel verschillende studies zijn. Hoe voorkom je dat je door de bomen het bos niet meer kan zien? Ga je oriënteren! Kijk eens rond op internet welke studies  er zijn en wat jouw hierin aanspreekt, maak (online) beroepskeuzestestjes, bezoek de beroepskeuzebeurs in Utrecht en praat veel met je ouders en je vriendinnen. Om daarna je gedachtegang een beetje te kunnen ordenen kan het helpen een lijstje te maken. Schrijf op dit lijstje welke dingen je leuk vindt en welke dingen je absoluut niet leuk vindt. Dit kunnen studies zijn, maar ook activiteiten. Bijvoorbeeld schrijven, lezen, mode, puzzelen, social media. Onbewust geef je voor jezelf een beeld welke kant je uit wilt en automatisch valt er een berg studies af.

Probeer je lijstje met opties steeds kleiner te maken. Wees kritisch. Welke dingen vind ik uit mijn lijstje het allerleukst? Uiteindelijk hou je een stuk of drie opleidingen over. Van deze opleidingen bezoek je eerst een open dag. Kijk eens rond op de school, proef de sfeer, ontvang informatie over de opleiding en check de docenten. Hoogstwaarschijnlijk heb je na het bezoeken van die open dagen wel een duidelijke voorkeur.

Kijk daarna eens of er een mogelijkheid is tot een meeloop dag. Tijdens een meeloop dag word je meestal aan een student gekoppeld en volg je een dagje echt lessen. Je ziet dan andere studenten, proeft een beetje van de lesstof en de sfeer en krijgt een goed beeld van wat je te wachten staat. Probeer op zo’n dag echt alles eruit te halen. Praat veel met de studenten en stel alle vragen die je hebt. Ben je super enthousiast na deze dag, dan kan je je gaan inschrijven. Is dit het toch niet helemaal, dan bezoek je de meeloop dag van de studie van je tweede keuze. Dit doe je net zo lang tot je het gevoel hebt de ideale studie gevonden te hebben.

Leg er voor jezelf niet al te veel druk op. Natuurlijk is het een belangrijke beslissing en moet je dit weloverwogen doen, maar voor mij werd het een stuk makkelijker toen ik niet meer zo bang was om een ‘verkeerde’ keuze te maken.

Heb jij al een open dag bezocht?

Tessa (23 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...