Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Afstuderen

Met deze tropische temperaturen wil een mens toch niet aan school denken? Gelukkig heb jij nu vakantie en kan je lekker genieten van het weer! Maar een aantal studenten zal er deze zomer nog even flink voor moeten gaan. Dingen herkansen, een zomerstage of afstuderen.

Een aantal jaar geleden heb ik er zelf ook voor gekozen om in de zomer mijn afstudeerproject te doen. Niet omdat ik zo graag mijn vakantie op wilde geven, maar gewoon omdat ik dan al in februari af kon studeren en niet hoefde te wachten tot de ronde van september. Een keuze die er voor zou zorgen dat ik niet in drie maar in slechts tweeënhalf jaar mijn opleiding zou kunnen afronden. Na februari zou ik nog alle tijd hebben om van mijn vrije tijd te genieten, dus een lastige beslissing was het niet. Natuurlijk wilde ik soms liever naar het strand dan achter mijn laptop kruipen en verder bikkelen om mijn afstudeerproject tot een goed einde te brengen, maar ik wist waar ik het voor deed.

Afstuderen kan op vele manieren. Veel mensen denken dat je per se een scriptie moet schrijven voor je afstuderen, maar dit is niet het geval. Tot deze ontdekking kwam ik zelf ook pas toen we het op school over afstuderen kregen. De hele schooltijd doorliep ik zonder problemen, maar tegen die scriptie zag ik enorm op. Toen ik met een groepje van vijf medestudenten voor een vak uit het derde leerjaar een eigen tijdschrift moest maken, ontstond het idee om dit verder te ontwikkelen en dat als afstudeerproject te gebruiken. Vanaf dat moment zag ik niet meer op tegen het afstuderen, maar werd ik enorm enthousiast.

Alles deden we zelf; interviews afnemen, onderwerpen bedenken, foto’s maken, vormgeving, een website bouwen, een uitgeefplan schrijven en researchen. Het was een mega grote klus, maar het was ook enorm leuk. Het uitgeefplan was zeg maar de achtergrond bij het tijdschrift. Wie is de doelgroep, welke adverteerders wil je aantrekken, wat gaat het blad kosten en nog veel belangrijker wat gaat het opleveren?  Alle keuzes die we in het blad maakten, moesten we in het uitgeefplan toelichten. Onderwerp ideeën voor de komende nummers benoemen om te laten zien, dat het magazine wel degelijk toekomst had. Het uitgeefplan was super, maar het gevoel dat ik had toen ik het eerste gedrukte exemplaar in mijn handen had van ons eigen tijdschrift, kan ik niet beschrijven. Ik was vooral heel trots en wilde het aan iedereen laten zien.

Het eindgesprek deden we niet als groep, omdat we allemaal op een ander moment af wilde studeren met dit project. Ik heb samen met een medestudent direct na onze laatste stage afzonderlijk een eindgesprek gehad. De rest van ons groepje was nog bezig met het lopen van stages. Alles hadden we als groep gedaan en ineens stond ik daar alleen ons blad te verdedigen bij onze afstudeerbegeleider, een andere docent en een extern deskundige. Ik was erg zenuwachtig, maar ik stond 100% achter het eindresultaat en wist alle ins en outs van het blad en de keuzes die we gemaakt hadden bij het maken van dit magazine. Ik wist dit dan ook haarfijn uit te leggen en toe te lichten. Volgens mij moest ik even naar buiten na het gesprek, zodat ze konden overleggen. Daarna mocht ik terugkomen en kreeg ik mijn cijfer te horen. Ik had het gehaald! Ik was super blij. Het gesprek was ’s ochtends en om drie uur ’s middags kon ik mijn diploma ophalen. Ik was afgestudeerd.

 

Tessa (23 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...