Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Introductieweek

Start jij in het nieuwe schooljaar op een nieuwe school?  Super spannend natuurlijk! Maar ook heel erg leuk. Bij veel opleidingen is het gebruikelijk om te starten met een introductieweek. Een manier om in korte tijd iedereen te leren kennen en een beetje de druk van de eerste echte lesweek af te halen. Door middel van spelletjes, groepsopdrachten en feestjes leren nieuwe studenten elkaar, de docenten en de stad kennen.

Ik heb zelf geen introductieweek gehad, omdat ik mijn studie in verkorte vorm heb gevolgd, maar het schijnt elk jaar een hele happening te zijn. Iedereen vind het een beetje spannend om naar een nieuwe school te gaan. Een situatie die niet bekend is, roept veel vragen en onzekerheden op. Kom je bij leuke mensen in de klas? Pas je in de groep? Ga je nieuwe vrienden maken? Krijg je leuke docenten?  

Misschien is het niet zo eng als toen je je eerste dag op de middelbare school had als brugpieper, maar het is echt niet erg als je het allemaal een beetje spannend vindt. Als nieuwbakken brugpieper had ik een veel te grote tas, wist ik de weg niet op school en kwam ik bijna te laat. Leerlingen van hogere klassen lachte om ons brugpiepers. Toen ik brugger af was, vond ik het ook grappig om te lachen om de volgende lading brugpiepers die net iets te zenuwachtig binnenkwamen. Ik ontdekte dat er elk jaar weer een nieuwe groep brugpiepers kwam en dat er geen enkele klas bestond die geen brugpiepers had gehad. We hadden de ellende allemaal doorstaan en wisten na een tijdje blindelings de weg op school. Het hoorde er gewoon bij.

Ik denk dat het verschil tussen de eerste dag op de middelbare school en de eerste dag op de hogeschool voornamelijk zit in de leeftijd en de mate van volwassenheid die je dan al bezit. Als je een jaar of 18 bent, weet je al iets beter wie je bent en wat je wel en niet leuk vindt. Je bent minder geneigd om te doen wat iedereen doet en hebt daardoor een eigen mening. Je kijkt niet meer zo tegen mensen op. Voordeel is dat je op een nieuwe school met allemaal nieuwe mensen zelf kan bepalen welke eerste indruk je achter laat. Probeer wel vooral jezelf te zijn! Daar kom je uiteindelijk het verste mee.

Een introductieweek is geen must, maar het is wel heel handig. Je kent dan al een paar gezichten, hebt je nieuwe school al even van binnen bekeken en kunt contact maken met ouderejaarsstudenten die je wegwijs kunnen maken en je kunnen helpen tijdens je studie én je weet een beetje de weg in de stad. Dus ook al vind je het misschien een beetje eng. Neem gewoon deel aan de introductieweek. Geniet, observeer en ontmoet!

Tessa (23 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

 

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...