Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Schoolmodus aan

Voor veel van jullie is de vakantie weer voorbij. Dat betekent vakantiemodus uit en schoolmodus weer aan. In plaats van uitslapen, leuke dagjes uit met vrienden en weinig tot geen verplichtingen, moet je weer je wekker zetten, in de boeken duiken en huiswerk maken. Maar hoe zorg je ervoor dat je meteen weer in de goede vibe zit?

Natuurlijk scheelt het of het buiten nog lekker weer is of dat het buiten regent dat het giet. Hoe mooier het weer, hoe groter de drang om naar buiten te gaan en van het weer te genieten. School kan dan nog wel even wachten. Hoe verleidelijk ook voorkom dat je meteen een achterstand oploopt. Zeker als je aan een nieuwe studie begint. Op de hogeschool is de omvang van je huiswerk een stuk groter, omdat je ook minder lesuren hebt. Waar je op de middelbare school veel contactmomenten hebt met je leraar, verwachten ze op de hogeschool dat je vooral veel aan zelfstudie doet. Als je dan dus meteen achter gaat lopen, is de achterstand lastig in te halen.

Zorg voor leuke nieuwe schoolspullen. Zeg nou zelf. Het is toch veel leuker om je huiswerk op te schrijven in een nieuwe nog lege agenda. Plan gelijk wat ruimte in om leuke dingen te doen met je vriendinnen! De goede combinatie tussen ontspanning en hard werken, maakt dat je beter presteert op school. Na een uurtje huiswerk maken, mag je best even tv kijken of je Facebook checken. Wees niet te streng voor jezelf. Het is wel verstandig om een vast moment te kiezen voor het maken van je huiswerk. Doe dit bijvoorbeeld altijd tussen 6 en 7 uur. Zo voorkom je dat je het voor je uit blijft schuiven en je aan het eind van de dag bedenkt dat je eigenlijk nog wat had moeten doen voor school.

Stel doelen voor jezelf. Wil je dit jaar je cijfer voor Engels met een punt ophalen? Ga jij voortaan op tijd op school komen? Of je tussenuren gebruiken om je huiswerk vast te maken? Als je jezelf doelen stelt, zal je merken dat je daar gemotiveerd door raakt. Je zal sneller geneigd zijn om alles op alles te zetten om je doelen ook echt te behalen. Want zeg nou zelf; hoe vet is het als je één van je doelen haalt? Dat geeft je toch een heerlijk gevoel? Daarnaast zijn doelen ook gewoon nuttig. Je hebt een beetje houvast in de dingen die je moet doen en je geeft jezelf structuur. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb structuur nodig. Als ik een dag vrij heb en ik maak geen to do lijstje, dan doe ik dus de hele dag niks. Aan het eind van de dag voel ik me nutteloos en heb ik spijt dat ik niet wat gedaan heb. Stel wel haalbare doelen, want anders werkt het juist demotiverend.

Veel succes deze eerste weken! Maak er een mooi schooljaar van!

Tessa (23 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...