Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Op reis voor je studie

Wat zijn de hoogtepunten van je studententijd? De dingen die je over twintig of dertig jaar nog eens aan anderen verteld? Zijn dat de geweldige feestjes die je hebt gehad? Je deelname aan een studentenvereniging? Of die geweldige trip die je in het kader van je opleiding hebt gemaakt?

In mijn geval is het het laatste. Of ik het echt een hoogtepunt kan noemen, weet ik niet. Maar het was zeker een bijzondere ervaring. Al zolang als ik wist dat een periode in het buitenland tot de verplichte onderdelen van mijn opleiding behoorde, zat ik te denken aan manieren hoe ik hier onderuit kon komen. Gek misschien, want de meeste mensen dromen van een stage op Curaçao of een ander zonnig land. Maar het idee alleen al, maakte me gek. Docenten prezen de mediareis aan als hét hoogtepunt van onze opleiding. Twee weken naar het buitenland om verhalen te schrijven en filmpjes te maken om deze vervolgens in Nederland door te verkopen. In de eerste plaats om onze reis te bekostigen en als je geluk had, hield je nog wat geld over.

Dat een bestemming als Hawaii er niet in zat, werd al snel duidelijk toen we hoorden dat we slechts 150 euro van school zouden krijgen. Als we naar Hawaii zouden willen, dan moesten we dus of super veel verhalen verkopen of een hoop geld bijleggen om het zelf te betalen. Daarnaast had het mooie weer waarschijnlijk ook voor de nodige afleiding gezorgd en zou er helemaal niks terecht komen van onze opdracht. De meeste mensen hadden wel een idee naar welk land ze wilden. Ik niet. Ik wist alleen met welke mensen ik het wel aandurfde om twee weken, 24/7 op elkaars lip te zitten. Een van de meiden uit mijn groepje had connecties met een man die vrijwilligerswerk deed in Oekraïne. Ik wist vrij weinig over Oekraïne, maar dat was geen probleem, want het cluster voor onze mediareis moesten we een werkstuk schrijven over het land waar we heen zouden gaan. Daar heb ik enorm veel van geleerd en ik werd zowaar nieuwsgierig naar dit land.

Via het contact van mijn medestudent, kwamen we bij een Nederlandse vrouw die een Bed&Breakfast runde in L’Viv. Dat vond ik een fijn idee. Zij kon ons wegwijs maken in het land en als Nederlandse, wist ze wat een cultuurshock we zouden krijgen. We werden opgehaald bij het vliegveld. De engste autorit ever. Er zaten allemaal gaten in de weg en de bestuurders rijden daar levensgevaarlijk om maar om die gaten heen te rijden. Meerdere keren heb ik mijn leven aan me voorbij zien flitsen. En ik wisselde af en toe een angstige blik met mijn medestudenten.  De huizen zijn daar heel anders en het is allemaal een stuk armoediger. Het voormalige communisme is nog steeds duidelijk te merken. Bijvoorbeeld in de mentaliteit van het winkelpersoneel. Als je daar een klacht hebt, moet je oppassen dat ze de kleren niet naar je hoofd smijten en je uitschelden.

In ieder geval heb ik in die twee weken een hoop gezien en geleerd. Het was een bijzondere ervaring die ik niet snel meer zal vergeten. Ik heb er helaas geen geld aan overgehouden, maar de ervaring is onbetaalbaar.

Er zijn vaak veel mogelijkheden om voor je opleiding naar het buitenland te gaan. Lijkt het jou dus wél heel leuk, vraag dan eens wat er voor jouw opleiding mogelijk is!   

Tessa (23 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

 

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...