Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Deadlines

Er is één woord waar ik spontaan kippenvel van krijg; deadline. Het woord klinkt misschien niet direct angstaanjagend, gruwelijk of spannend, maar dat is de betekenis ervan wel voor een student. Een deadline is niets meer en niets minder dan het moment waarop je je werk moet inleveren. En dat kan nogal eens voor slapeloze nachten zorgen.

Op de hogeschool kreeg ik al vrij snel te maken met deadlines. In eerste instantie schrok ik enorm van de hoeveelheid. Hoe moest ik dat ooit af krijgen? Ik begon met het opschrijven van de deadlines in mijn agenda, dan keek ik hoeveel tijd ik had om het werk gedaan te krijgen en hoeveel tijd het me ongeveer zou gaan kosten en daarna was het een kwestie van inplannen van een moment om aan de slag te gaan met mijn opdrachten. Dit klinkt misschien makkelijk, maar dat is het niet.

Veel mensen maken de fout om te wachten tot de onvermijdelijk deadline en gaan dan opeens flink stressen om het werk gedaan te krijgen. Soms zal het je lukken om het werk op tijd af te krijgen, maar meestal ben je dan gewoon te laat. Een deadline is namelijk het uiterste moment om iets in te leveren. Een manier om te voorkomen dat je te laat klaar bent, is om een andere deadline voor jezelf te stellen. Moet je uiterlijk 28 september je verslag inleveren, dan is het slim om 21 september voor jezelf als deadline te stellen. Lukt het om de een of andere reden niet om het werk de 21e af te krijgen, dan heb je nog een weekje om dit op te lossen. 

Wees streng voor jezelf en stel de dingen niet uit. Als je hebt gepland om aan je verslag te werken, dan moet je dat ook echt op dat moment doen. Doe je dat niet, dan loop je achter op je planning en is de kans groot dat je de deadline alsnog niet gaat halen. Laat je niet verleiden om te veel leuke dingen te gaan doen, terwijl je eigenlijk moet leren.

Tijdens mijn stage bij een tijdschrift werkten we met 30%, 70% en 100% deadlines. Elk artikel had zijn eigen deadline. Op de 30% deadline moest van de meeste artikelen al een eerste versie zijn ingeleverd, zodat deze door de eindredactie heen kon. De eindredactie gaf het stuk terug met op- en aanmerkingen en een tweede versie kon worden gemaakt. Sommige artikelen moesten wel een keer of vier herschreven worden. Andere stukken waren na de eerste keer al zo goed als af. Deze konden dan door naar de opmaak.

Op de 70% deadline moest van het grootste gedeelte van het blad de tekst al klaar zijn en bijpassend beeldmateriaal zijn geregeld. Een enkel stuk liet zo lang op zich wachten dat het soms maar net op tijd af was voor de 100% deadline. Tussen de 70% en de 100% deadline moesten alle artikelen af zijn en was het aan de artdirector om alle stukken op te maken. Als stukken dus te laat bij de artdirector werden aangeleverd, had hij minder tijd om zijn deadline te halen. Elke uitgave was het weer spannend of het allemaal op tijd af zou zijn. Het kon namelijk niet zo zijn dat de deadline niet gehaald werd, want dan kon het blad niet naar de drukker en zou het te laat in de winkels liggen!

Niet alleen op school, maar ook op het werk en in het dagelijks leven hebben we te maken met deadlines. Het is daarom handig om voor jezelf een manier te vinden om met die deadlines om te gaan. Vind jij het bijvoorbeeld fijn om alles ver van te voren af te hebben of werk je juist het beste onder druk? Ook zal je merken dat sommige deadlines iets flexibeler zijn.

Wat vind jij van het werken met deadlines?

Tessa (23 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...