Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend
1

Studiepunten

Als je gaat studeren, krijg je opeens te maken met studiepunten. Dat is in het begin misschien nog wel even wennen. Waar je op de middelbare school je slechte cijfers nog kon compenseren door een ander onderdeel goed te maken, kan dit niet altijd op de hogeschool. Elk vak heeft een totaal aantal te verdelen studiepunten. Niet alleen het tentamen kan je studiepunten opleveren, maar bijvoorbeeld ook het essay dat je schrijft of zelfs de aanwezigheid bij een vak. Het aantal studiepunten dat wordt toegekend  is gekoppeld aan de tijd die je ongeveer moet besteden aan dit vak. Een groot vak in een module kan dus veel meer studiepunten opleveren, dan een vak dat in verhouding minder tijd kost.

In één jaar moet je een verplicht aantal studiepunten halen om over te kunnen gaan. Vaak is dit van de 60 te behalen studiepunten minimaal 45. Haal je dit minimum niet, dan moet je het jaar over doen of moet je in sommige gevallen zelfs de opleiding verlaten. Als je voldoende studiepunten hebt behaald, krijg je je ‘P’. Dit staat voor je propedeuse. Dit is bij veel opleidingen gebruikelijk ter afsluiting van de eerste fase van de opleiding. Om je P te krijgen, moet je al je vakken van leerjaar 1 hebben gehaald. Hier mag je meestal twee jaar over doen. Haal je dit niet, dan krijg je een BAS; een bindend afwijzend studieadvies. Vaak moet je dan wel echt de opleiding verlaten of een plan opstellen, om je studiepunten alsnog snel te kunnen behalen.

Studiepunten wegen dus erg zwaar tijdens je opleiding. Als je een vak niet haalt, moet je het net zo lang herkansen totdat je het wel haalt. Lukt dit niet, dan loop je kans dat je in een parkeerjaar terecht komt. Toen ik in de vierde stage moest lopen, was het een vereiste om alle studiepunten uit jaar 1 en 90 studiepunten uit jaar 2 en 3 samen te hebben. Had je dit niet, dan mocht je ook niet op stage. In het parkeerjaar moest je dan zorgen dat je voldoende studiepunten bij elkaar sprokkelde om alsnog op stage te kunnen. Het nadeel was dat je dan sowieso studievertraging had opgelopen. Enorm balen!

Gelukkig zijn er vaak meerdere herkansingen om jou voldoende kansen te geven om genoeg studiepunten te verzamelen. Ook zijn er vaak extra studiepunten te behalen door het doen van extra opdrachten, activiteiten of het volgen van niet verplichte vakken. En in sommige gevallen krijg je de kans om een vervangende opdracht te maken om alsnog je studiepunten te behalen. Geen reden tot paniek dus als je een vak niet meteen haalt.

Tessa (23 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

 

 
1

Reacties

Daphida zegt:

18/03/2015 om 00:22

Hoi Tessa,
Leuk om je verhaal te lezen.
Ik studeer ook Journalistiek aan de CHE. Ik had een vraag:
Ik heb mijn toets voor het vak webdesign van het vorige blok niet gehaald, ook de herkansing niet. Ik heb best wel moeite met dit vak... Volgende week heb ik weer een toets van dit vak. Weet jij wat er gebeurd als ik deze (en de herkansing) weer niet haal? Denk je dat ik dan wel over mag naar jaar 2? Verder heb ik al mijn studiepunten wel gehaald. Het is alleen dit vak.
Ik hoop echt dat je me verder kunt helpen!
Groetjes,
Daphida

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...