Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Blog - Do one thing everyday that scares you

Gister ben ik met een paar vrienden naar Walibi geweest. Daar moet even bij gezegd worden dat ik super bang ben voor achtbanen. Ik ben bang dat ik er uit val, ik heb totaal geen controle op de situatie en ik schreeuw de longen uit mijn lijf. Waarom ik toch geweest ben? Omdat ik vind dat je af en toe iets moet doen waar je bang voor bent.  Eleanor Roosevelt zei eens: ‘Do one thing everyday that scares you.’

Angsten kunnen belemmerend werken. Uit angst voor de consequenties kiezen we er vaak voor om het dan maar niet te doen. Dat is de welbekende vluchtreactie. Sommige mensen vluchten voor angstige situaties, anderen kiezen er juist voor om te vechten. Ik ben een echte angsthaas. Toch merk ik dat ik door de jaren heen al flink wat angsten heb overwonnen. Simpelweg door gewoon te doen waarvoor ik bang was!

Vraag jezelf af wat het ergste is dat er kan gebeuren. Vaak valt dat namelijk wel mee. Je moet uit je comfortzone stappen om verder te kunnen in het leven. Waar ik vroeger bang was om naar  onbekende  bestemmingen te rijden, rij ik nu bijna overal heen zonder buikpijn. Was ik vroeger bang om mensen op te bellen, nu moet ik van te voren wel even slikken, maar daarna bel ik ze gewoon op. Natuurlijk lukt dit niet van de één op de andere dag, maar ik merkte elke keer dat vaak het gevoel van angst vooraf veel erger was, dan hetgeen waar ik bang voor was. Dagen buikpijn voor een bepaald moment om er daarna achter te komen dat het allemaal best wel mee viel. Ik vond dit zo zonde van mijn energie dat ik er voor gekozen heb om dit niet meer te doen. Nu denk ik niet al ruim een week na over wat er allemaal fout kan gaan als ik iets spannends moet doen. Gewoon omdat ik niet weet wat er gaat gebeuren. Ik probeer er zo blanco mogelijk in te gaan en te genieten van de dingen die op mijn pad komen.

Uiteraard ben ik nog steeds wel af en toe bang en laat ik me leiden door die angsten, maar ik probeer dit zo min mogelijk te doen. Ik kies ervoor om het gevecht met mezelf aan te gaan. Want eigenlijk is het vooral dat,  een gevecht met jezelf. Dit doe ik omdat ik weet dat ik op deze manier meer uit mezelf kan halen. Ik ben elke keer weer mega trots als ik merk dat ik het gewoon kan. Je kunt namelijk zoveel meer dan je zelf denkt. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat iedereen wel iets heeft waar hij of zij bang voor is. Een onbekende aanspreken, op kamers gaan, een spreekbeurt houden, solliciteren, autorijden, spinnen en ga zo maar door. Alleen jij bepaalt hoe de angsten jouw leven beïnvloeden. Kies je er voor om te vluchten of te vechten?

Mijn maag knijpt zich samen terwijl ik het geluid van de kettingen hoor die de karretjes van de achtbaan omhoog trekken. Een lichte paniek maakt zich van mij meester als ik hoor dat dit geluid stopt, simpelweg omdat ik weet dat ik nu ieder moment met een rotgang naar beneden wordt gegooid in dit karretje. Het gaat allemaal zo snel en ik weet niet of en hoe hard ik moet gillen. Als het karretje weer stopt en ik uit mag stappen, ben ik heel blij dat ik weer met beide benen op de grond sta. Stiekem ben ik wel een beetje trots dat ik in die te enge achtbaan ben gegaan. Ook al heb ik geschreeuwd als een gek, ik heb het toch maar mooi gedaan.

 

Tessa (23 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...