Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Blog - Concentreren

Een maand of twee geleden ben ik begonnen met de vakopleiding drogist. Ik vind het echt heel erg leuk om weer iets nieuws te leren. Toch vond ik het in het begin wel een beetje eng. Kan ik dat nog wel; leren? Het is voor mij al weer een tijdje geleden dat ik op school zat en ik ben dus een beetje uit het leerritme. Toch moet ik zeggen dat het me best goed af gaat. Het grootste struikelblok is voor mij mijn concentratie. Mijn gedachten dwalen continu af, waardoor ik me er niet toe aan kan zetten om te leren. Maar hoe kun je er voor zorgen dat je je beter kan concentreren?

Het begint al bij een opgeruimde werkplek. Als je bureau bezaaid ligt met papieren, boeken, pennen en andere prullen leidt dit enorm af. Zorg er dus eerst voor dat je werkplek opgeruimd is. Want rust op je werkplek, is rust in je hoofd. Gooi dingen die je niet meer nodig hebt meteen weg. Probeer de spullen die je daar hebt neergelegd omdat je er nog iets mee moet, zoals een rekening die je nog moet betalen of een memo met een mail die je nog moet versturen, meteen af te handelen. Alle openstaande taken op je to do list, verstoren de rust in je hoofd. Ze gaan er pas uit op het moment dat ze gedaan zijn. Daarom kan het ook helpen om te beginnen met de taak waar je het meeste tegen op ziet.

Verder kan het helpen om spullen een vaste plek te geven op je bureau. Een plakbandrolhouder, een nietmachine, een notitieblokje etc. Ook zorgt dit er voor dat je ze makkelijker kan vinden op het moment dat je ze nodig hebt. Niets is vervelender dan tijdens het leren op zoek te moeten gaan naar je rekenmachine of een liniaal.

Ontdek op welke plek jij het beste leert. Dit kan voor iedereen verschillend zijn. Op je slaapkamer, in de keuken, in de woonkamer, op school, in de bibliotheek. Sommige mensen kunnen zich alleen concentreren als ze geen geluiden om zich heen hebben, anderen leren juist een stuk beter als er muziek aan staat of als ze vertrouwde geluiden horen. Zet wel even je telefoon op stil of leg hem zelfs even in een andere ruimte. Voor velen is de verleiding te groot om even tussendoor hun Facebook te checken of even een appje te sturen naar een vriendin.

Maar niet alleen je werkplek kan een opruimbeurt gebruiken. Ook je pc kan een rommeltje zijn. Werk met mapjes en geef bestanden duidelijke en logische namen. Zorg dat je je bestanden altijd en makkelijk terug kan vinden. Niet alleen deze week, maar desnoods over een jaar. Dit voorkomt dat je je kostbare tijd moet gebruiken om dat ene belangrijke document terug te vinden.

Ook het moment waarop je leert kan van invloed zijn. Wanneer is jouw concentratie op zijn best? Meteen als je uit je bed komt of misschien juist net voor het slapen gaan? Neem genoeg pauzes tussendoor. Niemand kan de hele dag aan een stuk door leren. Als je merkt dat je concentratie verslapt, loop dan even een rondje, pak wat te drinken voor jezelf of ga even naar de wc. Je zou ook een wekker kunnen zetten. Bijvoorbeeld na elke driekwartier leren, geef je jezelf twintig minuten pauze.

Verder zijn een goede nachtrust, voeding en stress van invloed op hoe goed je je kan concentreren tijdens het leren. Iedereen heeft andere behoeften hierin. Er is hier geen goede of slechte manier. Het gaat er om dat jij ontdekt wat voor jou het beste werkt!

Heb jij nog goede tips en adviezen? Zet ze dan even in een reactie hieronder neer!

 

Tessa (23 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...