Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Blog - Verbreden en verdiepen

Tijdens mijn opleiding werd ik in het derde studiejaar geconfronteerd met de term minor. Ik had geen flauw idee wat dat was. Het bleek te gaan om een aantal vakkenpakketten die ik kon kiezen om mezelf te verbreden en te verdiepen. De verbredingsminoren hadden niks met mijn eigen opleiding te maken en gaven mij dus de kans om eens heel iets anders te doen. De verdiepingsminor was juist weer bedoeld om in te zoomen op een klein stukje van mijn opleiding.

De meeste opleidingen kennen een major-minorstructuur. Dit houdt in dat je 210 studiepunten verkrijgt met het volgen van je major, dit is dus het hoofdonderdeel van je studie. De overige 30 studiepunten kan je behalen met het volgen van een minor. Een minor volg je vaak in het derde of vierde studiejaar.

Waarom zou je een minor volgen? Er worden super veel verschillende minoren aangeboden. Er is er dus eigenlijk altijd wel één die aansluit bij jouw interesses. Het is een uitgelezen kans om je te verdiepen in een bepaald onderwerp. Ook kan het je helpen bij je persoonlijke ontwikkeling én kan het handig zijn om te kijken of er een minor wordt aangeboden die een goede aansluiting biedt met een eventuele masteropleiding die je na je bachelor zou willen volgen.

Een minor kan uit één groot vak bestaan, maar meestal is het een pakket van meerdere vakken. Tijdens mijn opleiding moest ik twee verbredings- en één verdiepingsminor kiezen. De verbredingsminoren duurden elk één blok, dus tien weken. Mijn verdiepingsminor duurden meerdere blokken. Je kan je dan wel indenken dat mijn verdiepingsminor uit een groot aantal vakken bestond. Zo had ik onder andere les in trendwatching en onderzoeksjournalistiek. Voor het vak onderzoeksjournalistiek heb ik  met een medestudent een mega groot onderzoek naar het Mobagat gedaan. Dit was een gecompliceerde zaak, waarbij veel partijen en belangen meespeelden.

Het leuke aan de verbredingsminoren vond ik dat ik met heel andere studenten zat. Alle studenten van de hogeschool konden zich voor deze minoren inschrijven en dan zit je opeens met studenten communicatie, MER, pabo en verpleegkunde in de les. Je merkt dan dat de focus in elke studie anders ligt. Je kunt echt gebruik maken van elkaars kwaliteiten.  Als je geen leuke minor kan vinden op jouw school of als je gewoon graag eens op een andere hogeschool wil kijken, zou je kunnen kijken of je een minor op een andere hogeschool kan volgen. Doordat veel opleidingen de major-minorstructuur voeren, bestaat er namelijk vaak een mogelijkheid om dit te doen.  Maar je zou er ook al rekening mee kunnen houden als je gaat kiezen voor een hogeschool. De meeste opleidingen kan je namelijk op meerdere hogescholen volgen. Wie weet wordt jouw schoolkeuze een stuk makkelijker als je eens kijkt naar het aanbod van minoren…

Tessa (23 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...