Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Hoe vind je de perfecte stageplek?

Hoe leuk is het om de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding in de praktijk te kunnen brengen? Een stage is daar het ideale moment voor! Maar hoe vind je een goede stageplek? En wat moet je doen om een onuitwisbare indruk achter te laten bij je stagebegeleider?

Er zijn verschillende manieren om de perfecte stageplek te vinden. Bij ons was er bijvoorbeeld een lijst beschikbaar met mogelijke stageplekken. Iedereen moest zijn top drie doorgeven en dan werd besloten wie als eerst bij een stageadres mocht aankloppen om te proberen een stage te bemachtigen. Het voordeel hiervan is dat je weinig tot geen concurrentie hebt bij het zoeken naar een stageplek. Al konden mensen van andere opleidingen dan journalistiek natuurlijk wel gewoon bij die stageplaatsen meedingen. Een nadeel hiervan is dat je niet altijd bij je nummer één stageplek mee mocht dingen. Het bedrijf van je dromen, mocht je dan niet benaderen.

Maar naast deze ietwat ongebruikelijke manier om een stageplek te vinden, kan je natuurlijk altijd zelf op internet zoeken naar vacatures. Er zijn speciale sites waar uitsluitend stageplekken worden aangeboden, soms zelfs per vakgebied. Maar ook op social media als Twitter en Facebook kan je stageplekken tegen komen. Of ga eens praten met de stage coördinator van jouw school. Nog beter; trek de stoute schoenen aan en stuur een open sollicitatie naar het bedrijf van jouw dromen. Niet geschoten is altijd mis.

Heb jij altijd al gedroomd van een stage in het buitenland? Denk dan eerst goed na of je dit wil omdat je echt heel graag ervaring in het buitenland op wil doen of omdat je heel erg veel zin hebt om in de zon te liggen op het strand. Als de laatste reden jouw motivatie is, dan zou ik jouw beslissing nog eens heroverwegen. Je vergooit dan een unieke kans om ervaring op te doen in jouw vakgebied en de kans dat jouw stage dan niet aan de eisen voldoet en je dus studievertraging oploopt door jouw vakantie, is dan erg groot. Ben je wel gemotiveerd op zoek naar een stage in het buitenland, dan is het zaak om contacten te leggen in het land van jouw keuze. Vraag eens of ze binnen jouw opleiding ervaring hebben met stages in het buitenland en of ze daar contacten en adressen hebben. Of misschien heb je zelf wel contacten in het buitenland. Zonder een contactpersoon, is het niet onmogelijk om een stageplek te vinden, maar dan wordt het wel een stuk lastiger.

Ook niet onbelangrijk is de stagevergoeding die je krijgt. Een stagevergoeding is geen verplichting. Een bedrijf biedt jouw een kans en steekt tijd en energie in jou. Toch kennen de meeste bedrijven wel een stagevergoeding. Verwacht geen vetpot. Je zal er zeker niet rijk van worden. Het verschilt natuurlijk ook of je 40 uur of 8 uur in de week stage loopt.

Als je een fulltime stage hebt, kan het erg zwaar zijn om dit te combineren met jouw bijbaantje. Het zou natuurlijk zonde zijn om voor een stage je bijbaan op te geven. Kijk dus altijd eerst of het mogelijk is om tot een afspraak te komen op je werk. Zo heb ik op mijn werk gevraagd of het goed was als ik tijdens mijn stageperiode alleen op zaterdag een hele dag zou werken. Het was geen ideale situatie voor beiden. Op mijn werk hadden ze te maken met iemand die niet flexibel was en ik moest zes hele dagen werken. Dit was pittig, maar ik wilde absoluut mijn bijbaan niet kwijt. Het is aan jou of je dit ziet zitten en of je het trekt. Uiteindelijk is jouw opleiding het allerbelangrijkste.

Heb je een stageplek weten te bemachtigen, dan begint het echte werk pas. Nu moet je laten zien dat ze een goede stagiaire aan je hebben. Zorg dus dat je nooit te laat komt. Wees gemotiveerd en enthousiast. Zelfs als je in het begin alleen koffie mag halen, doe dit dan altijd met een grote glimlach. Stel vragen, maar pas op dat je niet te veel vragen stelt. Dit kan irritant zijn. Zorg dat je je werk netjes en efficiënt doet. Ben je klaar met de opgegeven taken, ga dan niet achterover leunen, maar geef aan dat je klaar bent en eventueel een nieuwe taak kan doen. Dit kan best een beetje spannend zijn, maar uiteindelijk is het voor jou en je stageplek het beste om zelf aan te geven of de hoeveelheid werk die je krijgt wel genoeg is. Zij kunnen niet zien hoe lang jij over een taak doet. Misschien ben jij wel sneller dan de gemiddelde stagiaire en dan is het goed als het bedrijf dit weet. Uiteindelijk ook voor jouw beoordeling. Maar pas op dat je het werk niet afraffelt. Wie weet zijn ze zo blij met jou, dat ze je een baan aanbieden.

Heb jij al eens stage gelopen en heb je nog tips en adviezen? Reageer dan op deze blog!

 

Tessa (23 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...