Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Terugblikken

Is het niet grappig hoe dag na dag niets lijkt te veranderen, maar als je terugkijkt alles anders lijkt te zijn? Het einde van een jaar werkt op de één of andere manier altijd een beetje nostalgisch op mij. Ik probeer te bedenken wat ik het afgelopen jaar allemaal heb meegemaakt en geleerd. Gek genoeg vind ik het vaak heel moeilijk om dingen die ik heb gedaan te benoemen. Pas als ik echt in mijn geheugen ga graven, kan ik de momenten weer terughalen. De momenten die er echt toe hebben gedaan. Momenten die mij hebben gemaakt tot wie ik nu ben.

De eerste en meest waardevolle les uit 2013 is voor mij geweest dat ik moet genieten van elke dag. Op een harde en manier werd ik samen met mijn familie rond de jaarwisseling met mijn neus op de feiten gedrukt dat het leven kort is. Mijn broer belandde in het ziekenhuis en het had niet veel gescheeld of hij was er niet meer geweest. Dit was een eye opener voor ons allemaal. Een hectische tijd volgde met veel ziekenhuisbezoeken en stress. Helaas is de strijd nog niet gewonnen, maar we zijn er als gezin wel sterker uit gekomen. We proberen te genieten van elke dag die we samen hebben. Niet de momenten dat je ademhaalt, maar de momenten die je de adem benemen tellen. Ik ben daardoor veel bewuster geworden en misschien ook wel een stuk positiever. Mijn goede voornemen is om te proberen minder te klagen en nog meer te genieten van kleine geluksmomentjes.

Ook kan ik me nog een moment herinneren waarop ik opeens besefte dat ik als persoon gegroeid was. Heel gek was dat. Er was iets vervelends gebeurd en natuurlijk had ik heel even gehuild. Daarna besloot ik om gewoon verder te gaan en me niet meer druk te maken om de hele situatie. Ondanks dat het me pijn deed. Opeens realiseerde ik me dat de ‘oude’ Tessa zich heel erg naar beneden kon laten halen en echt down kon raken van zulke gebeurtenissen. De ‘nieuwe’ Tessa besefte dat er veel ergere dingen in het leven waren en dat er al meerdere battles gewonnen waren, dus dat ook dit haar niet zou kunnen kapot maken. Dit was een overwinning op mezelf.

Nog een persoonlijke overwinning is het op mezelf gaan wonen. Ik vond het mega eng, maar achteraf is het de beste keuze ever geweest. Ik vind het heerlijk om mijn eigen plekje te hebben en ergens verantwoordelijk voor te zijn. Ik kan zelf bepalen wanneer ik naar bed ga, wat ik eet of wanneer ik schoon ga maken. Ik vind het fijn om te merken dat ik prima voor mezelf kan zorgen en dat ik een stuk zelfstandiger ben, dan ik zelf altijd heb gedacht. Dit is één van de vele angsten die ik dit jaar heb overwonnen. Een aantal blogs geleden schreef ik het al: ‘Do one thing everyday that scares you!’ Ook dat wordt één van mijn goede voornemens voor 2014. Want elke keer weer, blijkt dat de angst vooraf veel erger is, dan hetgeen waar ik eigenlijk bang voor ben.

Ik hoop dat 2014 een super jaar wordt met nog veel meer leuke dates met mijn vriendinnen, veel liefde, uitdagingen, avonturen, gezondheid en geluk. En dat wens ik jou natuurlijk ook toe! Maak er een kick ass jaar van en ga de strijd aan met jezelf. Probeer elke dag een beetje beter te zijn, dan de dag ervoor. Maar meet je nooit aan een ander. En vergeet niet elke dag te genieten!

Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

 

Tessa (23 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...