Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Slim met geld

Ben je vol enthousiasme begonnen aan je studententijd? De studie van je keuze inclusief studentenkamer, lidmaatschap van een studentenvereniging en deelname aan al die fantastische studentenfeestjes. Hartstikke leuk natuurlijk, maar het studentenleven is nou niet bepaald gratis. Je krijgt wel studiefinanciering, maar dat is lang niet genoeg om je huur, boodschappen en leuke uitjes te bekostigen. Wat nu?!

De makkelijkste optie is om ervoor te zorgen dat er meer geld binnenkomt. Kijk eens in de etalages van winkels of op internet of er bij jou in de buurt nog bijbaantjes aan worden geboden. Het voordeel van studeren is dat je niet alle dagen van 9 tot 17 uur in de collegebanken zit. Natuurlijk heb je tijd nodig om te studeren, maar wellicht kun je een uurtje of twaalf werken bij de supermarkt of in een kledingwinkel.
Kijk ook eens of je recht hebt op zorgtoeslag en/of huurtoeslag. Heb je meerdere bijbanen? Vul dan je T-biljet in en kijk of je recht hebt op teruggave. Dit kan geheel digitaal op de site van de belastingdienst. 

Lukt het je met de extra inkomsten nog niet om rond te komen, dan zijn er ook altijd mogelijkheden om te besparen op je uitgaven. Kijk eerst eens wat jouw inkomsten zijn en waar je geld aan uit geeft. Als je dit een paar weken netjes bijhoudt, dan zul je al snel een indruk krijgen waar jouw geld blijft. Raak je het kwijt aan stappen, boodschappen of nutteloze abonnementen? Probeer eerst het grootste probleem aan te pakken. Kijk daarna eens of je ook nog op andere punten kan besparen.

Hou de folders van supermarkten goed in de gaten. Er zijn elke week nieuwe aanbiedingen. Ook zijn er verschillende plekken waar je kortingscoupons kan scoren. Check het internet eens. Kies eens een keer niet het vlees wat je zo lekker vindt, maar kijk welk vlees in de aanbieding is. Houdbare producten kun je lang bewaren. Is jouw shampoo bij de supermarkt 1+1 gratis, koop er dan meteen meer van. Ook worden artikelen waarvan de houdbaarheidsdatum verloopt vaak afgeprijsd verkocht. Daar is helemaal niks mis mee. Je moet het alleen wel dezelfde dag of de dag erna opeten. Als je goed oplet heb je al snel door wanneer jouw supermarkt de producten afprijst en kun je voor een koopje goede artikelen kopen. Van veel producten zijn er tegenwoordig ook speciale 1-persoonsvarianten te koop. Deze zijn in verhouding veel duurder dan de grotere verpakkingen. Kook daarom grotere porties en vries wat je over houdt in. Of nog gezelliger, eet samen met je huisgenootjes. Zo kun je de kosten delen.

Op school zit het drama vooral in die gruwelijk lekkere tosti’s en broodjes van de kantine. De verleiding om elke dag een lekker luxe broodje met beleg te halen, is natuurlijk erg groot. Toch is het veel verstandiger voor je portemonnee om je eigen brood mee te nemen. Koop een heel brood en vries dit in. Zo blijft het brood langer goed. Trakteer jezelf één keer per twee weken op een luxe broodje. Zo blijft het speciaal en extra lekker als je er wel eentje haalt. Ook de frisdrankautomaten moet je vermijden. Neem zelf een flesje drinken mee. Of vul een flesje met water. Goedkoop en nog gezond ook!

Kijk kritisch naar al jouw abonnementen. Heb jij een telefoonabonnement van 50 euro per maand? Dan moet dat echt goedkoper kunnen. Vaak zijn sim only abonnementen een stuk goedkoper. Je moet dan wel nog ergens een los toestel op de kop tikken en nee dat zal dan niet de nieuwste iPhone zijn, maar goed heb je die wel echt nodig? Heb je nog een abonnement op een tijdschrift? Kijk dan kritisch of je dit blad ook wel echt leest. Zeg het abonnement anders op. En ook jouw sportschoolabonnement kun je opzeggen. Sporten kun je ook zelf en helemaal gratis. Ga op de fiets naar school en je bijbaan, ga elke avond een rondje hardlopen en zoek op YouTube tutorials op voor buikspieroefeningen.

Jij wil natuurlijk ook allemaal leuke dingen met vrienden doen. Maar dit hoeft niet altijd veel geld te kosten. Plan een leuke avond thuis. Kijk een filmpje en laat iedereen wat te eten en drinken meenemen. Wil je wel een dagje uit, kijk dan eens op internet of er kortingscoupons te vinden zijn. Als student krijg je soms ook korting op vertoon van je studentenpas. Waar precies? Check dat even online. Ook zijn er speciale studentenpassen aan te vragen om nog meer kortingen te krijgen. Bijvoorbeeld de CJP-pas en de studentenpas. Zo kun je bijvoorbeeld met korting naar musea, films, concerten en festivals.

Ga je met je vrienden stappen? Neem dan een vast bedrag mee dat je uit wil geven. Laat je pinpas thuis om te voorkomen dat je toch nog wat extra geld gaat opnemen. Zorg dat je voor twaalf uur binnen bent. Dan hoef je vaak nog geen entreegeld te betalen. Koop je drankjes tijdens happy hour. En besef dat mixjes veel duurder zijn dan bier of een wijn.

Gooi je oude spullen niet weg, maar verkoop ze op internet. Kijk eens of er al iets soortgelijks op internet staat en hoeveel andere mensen daar voor vragen. Ook kun je je oude kleding oppimpen, zodat je het nog een tijdje kan dragen. Of wissel eens kleren uit met één van je vriendinnen. Dan heb je zonder te betalen weer een compleet nieuwe garderobe!

Er zijn nog veel meer bespaartips te verzinnen als je maar creatief bent. Als je er een sport van gaat maken, dan wordt het ook nog eens super leuk om te doen. Want eerlijk is eerlijk, het kost wel meer tijd om op zoek te gaan naar kortingen. Heb jij nog goede bespaartips? Deel ze dan in een reactie hieronder!

Tessa (24 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

 

 

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...