Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Beginneling

Wanneer deed jij voor het laatst eens iets voor het eerst? Op het eerste gezicht is dit misschien een hele gemakkelijke vraag, maar als je wat dieper na gaat denken, dan is het antwoord misschien niet zo voor de hand liggend. Ik kon een half jaar geleden op deze vraag niet echt een goed antwoord geven. Dat idee beangstigde me, want dat betekende dat ik veel dingen uit routine of gewoonte deed. Daar moest verandering in komen!

De grootste verandering op persoonlijk vlak was het moment dat ik op mezelf ging wonen. Het was best wel spannend, want hoe moet dan nou precies? Natuurlijk ben ik niet de eerste die op zichzelf is gaan wonen, dus ik kon een hoop informatie krijgen van mensen in mijn omgeving en handige lijstjes vinden op het internet. Opeens moet je voor het eerst zelf behangen en verven, maar op de lange termijn ook wassen draaien, koken, ramen zemen en boodschappen doen. Echt zelfstandig worden.

Maar ook op het werk ben ik met een aantal nieuwe uitdagingen begonnen. Een paar maanden geleden heb ik mij gestort op de vakopleiding tot drogist. Ik moest opeens weer iets nieuws leren. Hele ingewikkelde lesstof tot je nemen en kennis vergaren die ik tot dan toe nog niet had. Dat was best lastig, aangezien ik al een aantal jaren niet meer studeer. Begin december heb ik deze vakopleiding met succes afgerond en heb mijn diploma behaald. Tijd voor weer een nieuwe uitdaging! Toen mijn baas mij benaderde of ik mijn zwangere collega wilde vervangen, twijfelde ik dan ook geen moment. Na ruim zeven jaar bij de kassa te hebben gewerkt, word ik nu ingewerkt om leiding te geven aan de vulploeg. Een afdeling waar ik al die tijd wel mee samen hebt gewerkt, maar waar ik nooit daadwerkelijk zelf heb gestaan. Een flinke uitdaging al zeg ik het zelf. Opeens ben ik niet meer de vraagbaak voor vele medewerkers, maar ben ik zelf een broekie, een beginner en dat valt me best zwaar.

De perfectionist in mij protesteert heftig. Vragen stellen vind ik heel erg lastig, omdat ik het idee heb dat ik het antwoord moet weten en ik ben het overzicht totaal kwijt. Dat is erg lastig, omdat ik ondertussen leiding moet geven aan de mensen op de vloer. Ik moet niet alleen leren hoe ik mezelf als teamleider moet gedragen op deze afdeling, maar ik moet ondertussen ook leren hoe je als vakkenvuller, magazijnman en groenteman moet functioneren.  Gelukkig ben ik leergierig, weet ik waar ik antwoorden kan vinden in de handboeken en heb ik een hoop lieve en leuke collega’s die mij ondersteunen waar dat nodig is. Mijn grootste valkuil is dat ik mezelf ga vergelijken met meer ervaren collega’s. Het is natuurlijk niet realistisch om bijvoorbeeld mijn vulsnelheid te vergelijken met iemand die dit werk al tien jaar doet. Je moet jouw niveau één nooit vergelijken met iemands anders niveau tien. Ik moet leren accepteren dat ik nu weer even de beginner ben en proberen elke dag een stukje verder te zijn dan dat ik de dag ervoor was.

Ik heb opeens weer super veel uitdagingen in mijn werk. Ik merk ook nu pas dat ik in mijn rol als teamleider bij de kassa in een soort sleur was geraakt. De dagen verlopen nagenoeg hetzelfde, alles is onder controle, bijna alle medewerkers zitten goed in hun rol en bij een kleine afwijking laten we ons niet uit het veld slaan. Maar de echte grote uitdagingen en strijdjes zijn al wel geleverd. Persoonlijke voldoening is nog amper te behalen. Ik heb het idee dat ik op deze nieuwe afdeling nog een hoop kan toevoegen. Dingen veranderen, verbeteren, optimaliseren. Maar ook op persoonlijk vlak denk ik op deze afdeling verder te kunnen groeien en dat maakt mij blij. Het idee dat ik nog jaren hetzelfde zou moeten doen, beangstigd me enorm. Daarom wil ik mezelf steeds blijven ontwikkelen en nieuwe dingen leren. De moraal van dit verhaal? Voorkom sleur en stap bijtijds uit je comfortzone. Durf weer een beginneling te zijn, dan heb je altijd direct een antwoord op de vraag:

Wanneer deed jij voor het laatst eens iets voor het eerst?

 

Tessa (24 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...