Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Chaoot

Ik moet iets bekennen. Ik ben een extreme chaoot! Mijn hoofd stroomt over van gedachten. Ik doe tien dingen tegelijk, tenminste dat probeer ik. En ik ben altijd alles kwijt. Gelukkig heb ik in de loop der jaren een aantal manieren gevonden om hier mee om te gaan.  

De chaoot in mij uit zich op verschillende manieren. Zo kan ik me slecht op één ding concentreren omdat mijn gedachten alle kanten op fladderen. Het klinkt misschien gek, maar ik heb vaak muziek aan staan als ik aan het leren ben of zoals nu mijn weblog aan het schrijven ben. Het helpt me om me te concentreren op mijn werk. Als ik mijn concentratie voor een moment verlies, begin ik naar de muziek te luisteren en word ik weer rustig. Dat is het moment dat ik weer verder kan werken.

De tafel waar ik aan werk is één en al chaos. Hoe meer chaos hoe beter. Toch is het juist ook de chaos in mijn hoofd die het soms heel moeilijk maakt om de dingen te doen doe ik moet doen. Ik misbruik mijn slechte gewoonte om extreem te soggen. Mijn studieontwijkende gedrag maakt dat Ik honderdduizend dingen doe die ik niet echt hoef te doen, om maar te voorkomen dat ik dat ene waar ik geen zin in heb moet doen. Bijvoorbeeld schoonmaken of boodschappen doen. Om dit te voorkomen werk ik veel met lijstjes. Dit helpt me bij het ordenen van mijn gedachten. Ik maak een lijstje met dingen die ik moet doen. Ik maak een lijstje met onderwerp ideeën voor mijn weblog, want eerlijk is eerlijk als mijn gedachten gaan fladderen, kan ik maar beter beginnen te schrijven, want na een kwartiertje ben ik alles weer kwijt. Ik maak een lijstje met dingen die ik niet moet vergeten. Ik heb een agenda voor gemaakte afspraken. Alles om maar te voorkomen dat al die gedachten in mijn hoofd rond blijven vliegen. Want één ding kan ik absoluut niet gebruiken. Te veel gedachten.

Hoe drukker ik ben, hoe voller mijn hoofd zit. Dan kan ik dus echt niet werken, omdat ik dan steeds nadenk over alles wat ik moet doen in plaats van het ook echt te gaan doen. Niet bepaald productief dus. Ik neem dan altijd eerst de tijd om alles uit mijn hoofd te krijgen om orde te creëren in de chaos. Bijvoorbeeld door het maken van lijstjes. Als dat lukt ben ik ready om aan de slag te gaan met de dingen die ik moet doen. één voor één.

Op mijn werk beginnen ze al te lachen als ik weer eens met zes dingen tegelijk bezig ben. Het gebeurt nog regelmatig dat ik midden in mijn klusje gestoord wordt om vervolgens met iets heel anders verder te gaan. Na een minuut of tien bedenk ik dan weer dat ik nog ergens mee bezig was en pak ik het weer op. Gek genoeg laat ik nooit werk liggen. Aan het einde van de dag heb ik alles gedaan wat ik moet doen. Het duurt soms alleen wat langer omdat ik er niet helemaal bij ben met mijn gedachten. Maar juist door een bepaalde structuur te bedenken die voor mij werkt, kan ik mezelf blijven controleren.

Je zult nu wel denken dat mijn huis ook één en al chaos is, maar gek genoeg hou ik mijn huis juist super opgeruimd. Misschien onbewust wel om niet nog meer chaos te creëren. Ik heb tegenwoordig een aantal vaste plekken voor mijn spullen. Dit zijn dan wel meteen plekken die overstromen van de zooi, maar dan weet ik zeker dat ik in de goede berg ga graven. Zo heb ik een mand voor mijn post en dan voornamelijk dingen die ik nog moet doen. Bijvoorbeeld een afspraak bij de tandarts maken of een betaling doen. Mijn tas is ook zo’n plaats waar ik allerlei dingen in bewaar. Om nog maar niet te beginnen over mijn mailbox. Deze stroomt bijna over van de enorme hoeveelheid mailtjes. Eens in de zoveel tijd schoon ik ‘m weer helemaal op. Maar er is altijd de angst dat ik een mailtje weggooi die ik nog nodig had.

Heb jij nog handige tips voor mij om de chaos te bedwingen?

Tessa (23 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...