Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Intervisie

Je gaat er op de hogeschool ongetwijfeld mee te maken krijgen; intervisie. Een term waar je nu hoogstwaarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord, maar die jou wellicht wel verder gaat brengen tijdens je opleiding of zelfs in je toekomstige baan.

Intervisie heeft als doel het ondersteunen van mensen in hun professionele ontwikkeling. Dit gebeurt niet alleen op de hogeschool of de universiteit, maar ook in het dagelijkse werk. Maar wat is het precies? Intervisie is een gesprek tussen verschillende studenten of beroepsbeoefenaars uit hetzelfde vakgebied. Persoon- en functie gebonden vraagstukken en knelpunten worden met collega’s besproken. Zo wordt op de hogeschool vaak gebruik gemaakt van intervisie tijdens terugkomdagen van stages. Er wordt dan gewerkt in kleine groepjes van een stuk of vijf studenten die allemaal hun ervaringen delen. Er wordt gesproken over de werkzaamheden die zijn verricht, maar ook over problemen waar tijdens de stageperiode tegen aan wordt gelopen. De leden van de intervisie groep stellen elkaar kritische vragen, waardoor goed wordt nagedacht over een mogelijke oplossing. Op deze manier kun je met je medestudenten nadenken over een oplossing, tips en adviezen uitwisselen en van elkaars ervaringen leren.  Een intervisie is niet een eenmalig gesprek, maar is een terugkerend iets in een vaste groep. Vooraf worden duidelijke afspraken gemaakt over de spelregels, de doelstellingen en de werkwijze van de intervisie. Er mag in de intervisiegroep geen sprake zijn van hiërarchie.  

Naast intervisie heb je ook supervisie. Bij supervisie is het gesprek niet tussen gelijken, maar met een supervisor er bij. Vaak één op één. Soms in kleine groepjes van maximaal drie studenten. Aan de hand van gestelde leerdoelen, wordt het werk en de eigen ervaringen gereflecteerd. Het doel is dat de supervisant leert zijn of haar eigen handelen onder de loep te nemen en kritisch te bekijken. Door dat inzicht kan de supervisant zijn prestaties verbeteren. Er wordt gereflecteerd op de manier van denken, handelen, voelen en werken. En dat levert nogal eens interessante inzichten op.

De eerste paar keren zal een intervisiegesprek misschien nog wel een beetje ongemakkelijk of eng zijn. Vooral aan het vrijuit spreken en de zelfreflectie zal je moeten wennen. Maar naarmate je het vaker doet, zal je merken dat het je ook heel veel oplevert en dat het je verder brengt in je carrière.

Alhoewel ik er tijdens mijn studie weinig ervaring mee heb opgedaan, kan ik melden dat ik op dit moment intervisie ga doen. In mijn huidige baan ga ik samen met collega’s intervisie doen als voorbereiding op een andere functie. Dus zoals ik aan het begin al schreef: je krijgt er vroeger of later (weer) mee te maken.

Tessa (24 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!  

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...