Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Ezelsbruggetjes

Ik betrap mezelf regelmatig op het gebruik van ezelsbruggetjes. De meest vreemde combinaties en ideeën zijn door de jaren heen in mijn hoofd gestampt. Puur en alleen om te zorgen dat ik het nooit meer vergeet. En trust me; vergeten doe ik het nooit meer!

Drol bijvoorbeeld! Dicht rechts, open links. Mega handig toen ik ging klussen in mijn nieuwe huisje. Deze stelregel bleek namelijk ook prima te werken bij het aandraaien van schroeven. Als ik naar de weersvoorspelling luister, denk ik nog regelmatig ‘Nooit Op Zondag Werken’. Inderdaad Noord, Oost, Zuid, West. En super recent gebruikte ik nog in het voorjaar gaat de klok vooruit.

De meeste ezelsbruggetjes heb ik al op de basisschool geleerd. Tvtas voor het onthouden van de schiereilanden. ’t Kofschip om te ontdekken of je een d of t moet gebruiken. Wat mij hier vooral aan opvalt is dat het ezelsbruggetje vaak totaal niks met het onderwerp te maken heeft. Hoe gekker de combinatie hoe beter je het onthoudt blijkbaar. Het is een manier om structuur aan te brengen om de dingen beter te kunnen onthouden.

Na de basisschool is er op de middelbare school ook nog een hoop onzin mijn hoofd in gepropt. Stalactieten hangen en stalagmieten staan. Bruto is bovenaan de streep, netto is onderaan. En ga zo maar door. Het werkt perfect. Al zou ik het uit mijn geheugen willen wissen het zou me niet lukken. Op het juiste moment drijft er weer zo’n relatief absurde zin door mijn hoofd om me te helpen bij het oplossen van een vraagstuk. Het gros zijn van die ezelsbruggetjes die iedereen op school heeft meegekregen. Maar ik merk dat ik tegenwoordig ook zelf probeer een ezelsbruggetje te maken voor dingen die ik moet onthouden. Mijn hele leven hangt zowat aaneen van ezelsbruggetjes.

Een andere goede manier om dingen te kunnen onthouden is door het te koppelen aan muziek of een ritme. Ik weet zeker dat jij dat ook al eens hebt gedaan! Denk maar eens goed na hoe jij het alfabet vroeger hebt geleerd. Alle letters gekoppeld aan een bepaald ritme. En voor de mensen die op een christelijke school hebben gezet. Hoe heb je het oude testament uit je hoofd geleerd? Het onthouden van songteksten gaat eigenlijk ook op deze manier. Ik verbaas me soms hoe ik liedjes die ik al jaren niet meer heb gehoord moeiteloos mee kan zingen.

Best knap hoe ons brein werkt. En natuurlijk super handig voor als je een toets moet maken. Welk ezelsbruggetje gebruik jij nog regelmatig?

Tessa (24 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog! 

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...