Geschreven door Lane
Niveau HAVO
Woont in onbekend

Help!! een studie kiezen...

Je ouders kozen je basisschool, de middelbare school ging je heen omdat je dat de 'leukste' school vond en met de leukste mensen. Maar wat ga je doen NA de middelbare school?

Je moet een keuze maken, en niet zo'n makkelijk ook. Het is een keuze over welke richting je opgaat, wat je later wilt worden en waarmee je je toekomst bepaald. 
En de keuze is niet zo makkelijk te maken als er 1001 verschillende keuzes zijn.
Weet je wat nog het leukste is? Wanneer je voor de studie 'Economie' gaat, heb je nog tientallen verschillende soorten economie. Dat maakt het ook niet makkelijker!

Zoveel studiekeuzestesten gemaakt op internet maar die testen zijn het allemaal net niet. Ze geven te weinig informatie of ze gaan al gelijk een beroep voor je bepalen. Het enige wat je wilt is informatie wat voor jou handig is en wat je een beeld geeft over de studies en/of beroepen die voor jou geschikt zijn.

Ik zit nu in 5 HAVO en moet alvast beginnen met denken welke richting ik op wil. En over een paar maanden welke studie ik wil gaan volgen. Het ergste is nog om, als je een paar studies op het oog hebt, er eentje uit te kiezen.

Gelukkig zijn er opendagen (waar ik nog niet naar toe ben geweest) die je een veel beter beeld geven dan een stukje tekst op internet.
Maar als je dan de verkeerde keuze maakt en je daar pas later achter komt, is dat zwaar *k*e*. Daarom ben ik zo 'bang' voor HET moment, om de keuze te maken!

Vandaag heb ik een studiekeuzetest gemaakt via www.tkmst.nl/tkmst_test. Dit is een redelijk lange test (100 vragen) maar als je je uitslag hebt, heb je er ook wat aan. Het geeft alle sectoren aan waarbij je de meeste punten hebt gescoord. Bijvoorbeeld 1-3 punten niet echt geïnteresseerd, 4-6 geïnteresseerd en 7-9 erg geïnteresseerd. Dan kun je ook nog op de sectoren klikken en krijg je een lijst met beroepen die bij de sector horen. Vervolgens kun je ook nog op de beroepen klikken en zien wat de beroepen inhouden en welke studie daarvoor nodig is etc. Je kunt nog 1 jaar op de site blijven dus kun je altijd kijken wat jouw uitslag was etc.
Dit is eindelijk een keer een goede studiekeuzetest!!!!

Een ding dat ik altijd heb geleerd is dat je op je gevoel moet afgaan en niet wat de omgeving eromheen vindt van jouw studie of keuzes die je maakt!
Het blijft altijd eng om in je eentje keuzes te maken, en ik ben nu al 'bang' voor HET moment.
Achja.. Ooit moet je de keuze maken en als je je gevoel nagaat heb je (meestal) de goede keuze gemaakt.

Iedereen succes die een studie moet kiezen!

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...