Geschreven door Lisa
Niveau Wetenschappelijk onderwijs
Woont in onbekend

Keuzes, keuzes keuzes

Zo’n twee jaar geleden kwam ik voor een grote verassing te staan. Ik haalde mijn vwo-diploma, terwijl ik er heilig van overtuigd was dat ik zou zakken. Natuurlijk was ik dolblij, maar dit betekende ook dat mijn studiekeuze dichterbij kwam dan verwacht. Al maanden, misschien zelfs jaren, had ik dagelijks gepiekerd over de welke opleiding ik zou volgen na de middelbare school. Ik ging van de Pabo naar een lerarenopleiding (Engels, Frans en Duits respectievelijk) naar Journalistiek en besloot dat een opleiding op het gebied van kunst en cultuur misschien toch beter bij mij paste. En dat terwijl ik het profiel Natuur en Gezondheid had. Een gevalletje verkeerde keuze.

Als je eenmaal gekozen heb kan je niet meer terug en door deze gedacht was ik als de dood dat ik na een verkeerde profielkeuze ook de verkeerde opleiding zou kiezen. Op de dag van de inschrijfdeadline maakt ik een einde aan mijn slapeloze nachten. Dacht ik, want eigenlijk werd de vraag ‘Welke opleiding zal ik gaan volgen?’ alleen maar vervangen door de kwestie ‘Is de opleiding Taal- en Cultuurstudies wel echt de juiste studie voor mij?’. Een kleine last viel er wel van mijn schouder, want ik hoefde geen keuze meer te maken voorlopig. En dan had ik ook nog een studie gekozen waarbij ik praktisch al mijn vakken zelf moet kiezen. Klinkt een beetje tegenstrijdig misschien.

Na veel twijfelen of de studie wel echt was wat ik wilde, haalde ik in het eerste jaar zeven van de acht vakken en vroeg ik me af waar ik me nu eigenlijk zorgen om had lopen maken. Het kiezen van de vakken ging mij makkelijker af dan gedacht en zelf het kiezen van een hoofdrichting had ik binnen twee tellen voor elkaar. Zo moeilijk is kiezen misschien niet dacht ik. Tot nu. Ik ben in mijn derde, en misschien wel laatste, jaar aanbeland. Misschien haal ik dit jaar mijn bachelordiploma, waarna ik sowieso een masteropleiding wil volgen. Dat is in ieder geval één ding waar ik niet over hoef te twijfelen. Maar welke? Ik heb altijd geroepen dat ik een master Journalistiek zou gaan doen na mijn bachelor. Maar nu het moment van kiezen alweer bijna daar is, slaat de twijfel weer toe.

Die studiekeuze is een apart soort keuze. Het legt op de een of andere manier druk op mij, waardoor ik denk dat ik bij het maken van de verkeerde keuze gigantisch faal. En daar helpt die langstudeerboete nu ook niet bepaald bij. Maar aan de andere kant, is het maken van een verkeerde studiekeuze wel falen? Tenslotte leer je waar je interesses en kwaliteiten niet liggen en misschien ook waar ze wel liggen. Ik hoop in ieder geval dat ik in de het aankomende jaar een keuze zal maken voor een masteropleiding die net zo succesvol is als die voor mijn bachelor. Laat het kiezen maar beginnen!

 
Deze blog-post is geplaatst in:

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...