Geschreven door Mathé
Niveau Wetenschappelijk onderwijs
Woont in onbekend
2

Geneeskunde - Het begin

Brief in de bus…ouders ,vriend, vrienden staan om je heen allemaal vol spanning over de vraag of je bent ingeloot of niet. Daarna tijd voor een feestje, want JAAA dat was ik. Inmiddels zijn we al weer een tijdje verder en ga ik volgend jaar alweer naar mijn derde jaar geneeskunde. Nog steeds besef ik dat ik erg veel geluk heb gehad meteen ingeloot te worden en ook nog eens bij mijn eerste keus, namelijk Utrecht.

Allereerst een stukje over waarom ik nou precies voor de studie geneeskunde heb gekozen. Ieder kind heeft wel eens doktertje gespeeld en bijna ieder kind heeft wel eens een periode gehad dat hij uitriep: ‘ik word later dokter’. Ik dus ook, alleen bleef bij mij die droom al vroeg bestaan. Het lijkt me heerlijk dadelijk co-schappen te lopen, later mensen te helpen en me te specialiseren in een vak wat me leuk lijkt en waar ik goed in ben. Tot nu toe heeft de studie geneeskunde me ook nog nooit tegengestaan.

Om een beetje een goed beeld te krijgen zal ik nu in het kort iets over geneeskunde vertellen, wat ik natuurlijk in de volgende blogs steeds wat meer zal uitbreiden. Zoals bij de meeste studies bestaat ook Geneeskunde uit verschillende blokken, bestaande uit hoorcollege's en werkgroepen. Een blok duurt over het algemeen 5 weken en wordt afgesloten met een tentamen. Ook krijg je vakken als lichamelijk onderzoek, communicatie en patient volg programma's. Bij het lichamelijk onderzoek is het de bedoeling om op medestudenten zelf onderzoek uit te voeren, bij communicatie is het de bedoeling met 'neppe patiënten' gesprekken te voeren. Deze gesprekken variëren van klacht uitvragen, maar ook slecht nieuws gesprekken komen aan de orde.

Het leuke aan de studie vind ik zelf dat er ook heel veel praktijk bij komt kijken. Zo loop je bij het UMC al na een paar weken je eerste stage, waar ik in één van de volgende blogs over uit zal breiden. Regelmatig komen bij de hoorcollege's patiënten langs om hun, soms erg ontroerende, verhaal te vertellen, waardoor een bepaald onderwerp veel meer tot leven komt. Er is zoooveel te vertellen over leuke, bijzondere momenten die ik de afgelopen 2 jaar heb meegemaakt en ik zal proberen deze momenten de komende blogs allemaal aan bod te laten komen. Dus als jullie iets willen weten over snijzalen, stage op de afdeling chirurgie en bijzondere patiënten, blijf dan vooral deze blogs in de gaten houden ;)

 
Deze blog-post is geplaatst in:
2

Reacties

Anoniem zegt:

06/02/2012 om 22:37

Ik zit op 4 Havo en vroeg me af. Heb je voor Geneeskunde wiskunde b en natuurkunde nodig? Ik heb wiskunde A en ik heb geen natuurkunde, maar ik wil graag geneeskunde studeren. Ik weet dat ik moet doorstromen naar het VWO dus uiteindelijk op het WO moet zijn om geneeskunde te studeren. Ik ben erg bang dat het doorstromen lang gaat duren, want geneeskunde duurt al 3 jaar en als je nog master wil doen nog eens 3 jaar erbij + ik moet nog doorstromen (geen idee hoe lang dat duurt). Ik heb al helemaal geen zin om verpleger te worden (,want je verschoont letterlijk mensen en je studeert eeuwen wat heb ik er dan aan?)

Anoniem zegt:

12/10/2010 om 15:06

vooral zo doorgaan jullie zijn top

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...