Geschreven door Mathé
Niveau Wetenschappelijk onderwijs
Woont in onbekend
3

De snijzaal

Zoals ik al eerder in mijn blogs heb aangegeven komen er in de opleiding geneeskunde heel wat indrukwekkende en spannende ervaringen voor. Één van die, vooral spannende, ervaringen voor mij was de snijzaal. Aangezien de meeste mensen om mij heen reageren met ‘ieeuuwww, wat eng’ of ‘gadver!’, lijkt het mij een interessant onderwerp om over uit te breiden in een blog.

De snijzaal is namelijk niet alleen ‘eng’ of ‘vies’, maar ook ontzettend leerzaam! In je eerste jaar kom je na ongeveer 3 blokken (dus 3 a 4 maanden) voor het eerst in aanraking met de snijzaal. In witte labjassen gehuld staan de meeste studenten met een redelijk nerveus of juist overenthousiast gezicht voor de deur te wachten. De eerste indruk bij binnenkomst gaf inderdaad een wat griezelig gevoel. Daar stonden dan allemaal tafels met witte zakken, wetend dat daaronder dode personen liggen. Het moment dat de witte zakken dan ook nog weggehaald worden, doet menig student nog even een keer slikken. De eerste keer snijzaal is redelijk oriënterend, namelijk met eigen ogen kunnen zien hoe organen in een menselijk lichaam gelegen zijn. Wel is het handig om niet teveel gedronken te hebben de avond van tevoren, ik moet namelijk zeggen dat de geur van formaldehyde tot ver in de neusgaten doordringt.

Bij volgende snijzaal bezoeken wordt er steeds meer naar een specifiek lichaamsdeel of orgaan gekeken. Alhoewel de lijken zelf redelijk wennen, moet ik toegeven dat de stank van formaldehyde (waarin de lijken bewaard blijven) mij steeds blijft verbazen. Het is soms moeilijk voor te stellen dat er daadwerkelijk een mens op tafel ligt, die toestemming heeft gegeven om studenten in zijn/haar lichaam te laten graaien. Ik denk ook niet dat je het op deze manier moet zien, maar als een manier om zelf onwijs veel te leren over het menselijk lichaam. Sommige snijzaalbezoeken maken natuurlijk meer indruk dan andere. Zo krijg je in je 2e jaar een blok over aangeboren afwijkingen en het is zeker lastig om baby’s te zien met de meest verschrikkelijke afwijkingen. Maar als je dan weer bedenkt dat de meeste van die preparaten al vele jaren bewaard zijn, wordt het kijken ernaar iets minder confronterend. De meeste van de baby’s die bekeken worden zijn ook dood geboren, dus je weet ook dat de kindjes niet geleden hebben. Ook dit helpt mee.

Het meest indrukwekkend vond ik toch echter het bezoek aan de snijzaal in jaar 2. Tijdens het blok kreeg je namelijk per tweetal een eigen hoofd toegewezen. Elke week onderzocht je weer een ander deel van dit hoofd. We hadden hem omgedoopt tot Henry en elke week was het weer een hele speurtocht door het oor, de neus etc.. Het geven van een naam klinkt misschien een beetje cru, maar we keken al snel uit naar het moment dat we weer aan Henry konden werken. Zodra er niet veel meer van Henry over was, zijn we overgegaan op ‘naamloos’.

Ik snap heel goed dat sommige mensen het idee van een snijzaal erg confronterend vinden. Het went echter ontzettend snel en op een gegeven moment vind je het zelfs leuk om in een lijk te ‘graaien’. Je leert er veel van en komt dingen tegen die je anders nooit zou zien. De lever, het hart, nieren, alle organen in een lichaam kunnen door een ziekte aangedaan zijn en het is heel interessant te zien hoe die organen er dan uit hebben gezien tijdens die ziekte. Je moet niet denken in de zin van ‘iemands opa/oma, broer/zus’ maar in de zin van een goed middel om veel te leren van het menselijk lichaam!

 
Deze blog-post is geplaatst in:
3

Reacties

Anoniem zegt:

24/02/2013 om 17:50

Binnenkort ga ik ook een snijzaal bezoeken en het is fijn om te lezen wat ik kan verwachten. Ik kijk er erg naar uit en hoop niet dat de angst de overhand gaat krijgen op het laatste moment, want dan zou ik niet alles uit mijn studiebezoek kunnen halen.

Anoniem zegt:

11/04/2011 om 18:37

Dit was een leuk artikel om te lezen, bedankt voor het delen van het.

Anoniem zegt:

08/04/2011 om 07:41

Dit was echt interessant. Ik hield van lezen

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...