Geschreven door eindredactie
Niveau onbekend
Woont in onbekend

Inpakken en... wegwezen!

Scheuren door de smalle straatjes van Rome, een croissantje halen bij de patisserie in Parijs, met je matras door de outback van Australie hiken.. oh ja, en ook nog studeren. Interessant voor je cv, goed voor je algemene ontwikkeling en een geweldig avontuur: dat is studeren of stage lopen in het buitenland.

Een studie volgen in een vreemde taal, het leren kennen van nieuwe mensen, culturen en gewoontens, werken aan je zelfstandigheid: het zijn allemaal goede redenen om te kiezen voor een studie of stage in het buitenland. Ook voor je latere carriere kan een buitenlandervaring waardevol zijn, want hoewel veel studenten roepen dat ze het graag zouden willen, pakt maar een handvol echt zijn koffers. Met een buitenlandervaring laat je zien dat je ondernemend, nieuwsgrierig en zelfredzaam bent. Enorm pluspunten voor (latere) werkgevers.

Uitwisseling
Je kunt kiezen voor een volledige studie in het buitenland, een deel van je studie of stage. Veel studenten kiezen voor een korte periode in het buitenland, bijvoorbeeld een half jaar of een jaar. Deelnemen aan een uitwisselingsprogramma is de makkelijkste manier om een deel van je studie in het buitenland te volgen. De meeste onderwijsinstellingen in Nederland hebben een uitwisselingsovereenkomst gesloten met buitenlandse scholen en universiteiten. Vaak zijn er zelfs verschillende beursmogelijkheden waardoor het studeren in het buitenland ook in deze tijd financieel haalbaar is.

Overweeg je om je hele studie in het buitenland te doen, dan wil je natuurlijk eerst weten of je met je Nederlandse diploma van de middelbare school kunt worden toegelaten. Met een vwo-diploma is dat in de meeste landen geen probleem. Met een havo- en mbo-diploma moet je echter vooraf goed nagaan of je papiertje voldoet. Belgie en Duitsland zijn erg populair om een volledige studie te doen.

Plan een jaar van tevoren
De meeste studenten kiezen voor een korte studie of cursus in het buitenland. Regel hoe dan ook je zaken goed als je voor korte of langere tijd naar het buitenland vertrekt. Weet wat je diploma waard is, hoe je de financiering regelt, of je een visum nodig hebt, waar je gaat wonen en of het niveau van het onderwijs aansluit bij jouw opleiding in Nederland. Als je een jaar voor vertrek begint met de voorbereidingen, heb je daarvoor ruim de tijd. Zo kun je straks zorgeloos genieten!

 

CHECKLIST

01. Bepaal je keuze (land, vorm, studie)
02. Stem je keuze af met je opleiding
03. Zoek naar een opleiding of stage in het buitenland
04. Zorg voor erkenning van studiepunten en diplomawaardering
05. Vraag (indien mogelijk) een beurs aan
06. Regel je visum en werkvergunning
07. Bereid de taal voor
08. Zorg voor huisvesting
09. Regel je verzekeringen
10. Regel de reis

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...