Geschreven door eindredactie
Niveau onbekend
Woont in onbekend

Afgestudeerd! Bachelor of Science in the Pocket!

In mijn blogs de afgelopen tijd heb ik je uitgebreid verteld over het werken bij Leerbedrijf Newways tijdens mijn laatste studiejaar Manager Travel Trade aan NHTV, Internationaal Hoger Onderwijs te Breda. Inmiddels ben ik aangekomen bij eind 2009 en werd het tijd voor mij om af te studeren alvorens mijn carrière startte.

Met deze blog ga ik vertellen over hoe mijn afstudeerscriptie tot stand kwam.

Afstudeeropdracht voor Snowtime Travel
Tijdens mijn fulltime job bij het Leerbedrijf van de opleiding; Leerbedrijf Newways, moest ik natuurlijk ook afstuderen. Ik was tenslotte nog geen officiële medewerker maar een vierdejaars studente die haar diploma nog moest halen! Naast mijn werk bij Newways moest ik dus een afstudeerrapport/scriptie schrijven. Het was mogelijk een opdracht binnen het Leerbedrijf uit te voeren om te kijken naar de toekomstmogelijkheden en/of verbeteringen binnen het Leerbedrijf, maar we mochten ook een externe opdracht uitvoeren (buiten het Leerbedrijf om). Ik koos voor het tweede. Ten eerste omdat er de afgelopen jaren (door onze voorgangers bij Newways) al veel opdrachten binnen het Leerbedrijf waren vervuld, maar ook omdat het mij erg nuttig leek een ander ‘echt’ bedrijf op mijn CV te kunnen zetten waar ik een afstudeeropdracht voor had gedaan. Via één van de docenten kwam ik in contact met de directie van Snowtime Travel, een specialist op het gebied van wintersport gevestigd in Amersfoort. Ook Nicole, mijn collega-student waarmee ik de reis naar Istanbul heb georganiseerd en begeleid, kreeg de mogelijkheid een opdracht voor Snowtime Travel uit te voeren. Samen met de betreffende docent reden we op een middag naar Amersfoort om kennis te maken met het management van Snowtime Travel en we kregen meer informatie over de uit te voeren opdrachten. Nicole kreeg haar begeleider van het bedrijf toegewezen en uitleg over haar opdracht binnen duurzaamheid en ik kreeg mijn begeleidster toegewezen (een erg fijne vrouw) en uitleg over mijn afstudeeropdracht binnen Marketing en Communicatie. Ik had zelf al aangegeven graag iets met Marketing en Communicatie wilde doen omdat dit ook mijn taken waren bij Leerbedrijf Newways en omdat ik na NHTV graag een master wilde halen op de universiteit binnen Communicatie. Gelukkig werd er gehoor gegeven aan mijn wensen!

Van offline naar online reisinfo
Mijn afstudeerrapport kreeg de titel ‘Van offline naar online reisoriëntatie binnen de hedendaagse gedigitaliseerde cultuur’. Oftewel; van papieren reisbrochures naar informatie op internet waar men zich oriënteert alvorens men een reis boekt (en dat in onze huidige maatschappij; de maatschappij ‘Web 2.0’ waarbij bijna alles digitaal gaat). Samen met Mila, mijn begeleidster van Snowtime Travel en Dhr. Vinkesteijn (mijn begeleider vanuit NHTV) plande ik afspraken om met hun mijn plan van aanpak te bespreken. Dit is een plan wat elke student moet schrijven vóór hij of zij aan een afstudeeropdracht mag beginnen. Dit plan moet goedgekeurd worden door het examenteam van NHTV alvorens je mag starten aan je echte scriptie/onderzoek/rapport. Gelukkig kreeg ik direct een GO (en dat was uitzonderlijk, de meeste studenten moeten hun ‘Plan van aanpak’ tig keer aanpassen). Omdat ik fulltime bij het Leerbedrijf van de opleiding werkte in Breda kon ik fysiek niet continu aanwezig zijn bij Snowtime Travel in Amersfoort. De meeste studenten waren wel aanwezig bij hun afstudeerbedrijf en werkten een aantal dagen per week operationeel mee en werkten een aantal dagen in de week aan hun rapport. Bij mij ging het andersom; ik werkte fulltime binnen het Leerbedrijf (los van mijn afstudeerrapport) en plande eens in de zoveel weken een afspraak op kantoor in Amersfoort om de stand van zaken te bespreken met mijn begeleider aldaar. Dit betekende echter niet dat ik heel hard moest werken aan mijn rapport; de weken vlogen namelijk voorbij en ik moest wel aan mijn scriptie blijven werken! Omdat ik op NHTV werkzaam was had ik Dhr. Vinkesteijn wel ‘dicht bij de hand’ waardoor ik hem wat vaker vragen kon stellen als ik er even niet meer uitkwam, erg fijn!

Inhoud afstudeerscriptie
Je afstudeerscriptie is je belangrijkste en grootste opdracht tijdens je studie. Met deze opdracht, de laatste (excl. herkansingen) die je moet doen vóór het behalen van je diploma, moet laten zien wat je tijdens al die jaren studie hebt geleerd. In je scriptie is daarom ook álles belangrijk; dat je op een juiste, correcte in goed Nederlandse manier schrijft, dat je de juiste bronvermelding toepast, dat je kunt analyseren, interviewen en/of goede enquêtes kunt afnemen en daaruit conclusies kunt trekken en dat je aanbevelingen kunt doen richting het bedrijf waarvoor je, je scriptie schrijft. Ook moet je de juiste achtergrondinformatie in je rapport vermelden. De lezer weet immers niet wat jij allemaal wel weet en het is wel de bedoeling dat hij/zij snapt waarvoor het onderzoek is gehouden. Verder moet je laten zien dat je Time Management kunt toepassen; je moet heel erg veel plannen in een kort tijdsbestek om alles te kunnen voltooien. Zo moet je tijd vrij maken om met je begeleiders te gaan zitten, om je in te lezen, om teksten uit te werken, om je interviews/enquêtes uit te zetten, deze te laten controleren, om op antwoorden te wachten en vervolgens conclusies te trekken en daaruit weer aanbevelingen te doen. Dit moet allemaal in ca. 5 maanden tijd gebeuren en dat naast je werk bij het betreffende afstudeerbedrijf en in mijn geval naast mijn fulltime werk bij het Leerbedrijf van de opleiding; Leerbedrijf Newways. Je kunt wel stellen dat mijn studiejaar 2008/2009 dus erg druk was! Zeker naast het begeleiden van diverse reizen waarover ik eerder vertelde in blogs. Maar ik heb dit jaar wel als erg prettig en leerzaam ervaren.

Kwalitatief onderzoek
Samen met mijn afstudeerbegeleider van NHTV concludeerde ik dat ik voor mijn scriptie het beste een kwalitatief onderzoek uit kon voeren. Deze vorm van onderzoeken houdt in dat je diep ingaat op de inhoud van een onderwerp, door middel van diepte-interviews. Wanneer je voor een kwantitatief onderzoek kiest ga je een breed enquêteonderzoek uitvoeren en krijg je veel meer respons, maar wel minder diepgaand; een oppervlakkigere manier van onderzoeken. Echter was het voor mijn onderwerp: ‘Van offline naar online reisoriëntatie’ heel erg belangrijk om te weten wat de klant van Snowtime Travel nu écht wilde; informatie halen uit een papieren reisbrochure of liever achter de computer kruipen? Ik besloot een flink aantal interviews af te gaan nemen om een zo realistisch mogelijk antwoord te krijgen en goede aanbevelingen te doen richting Snowtime Travel. Ik kreeg van Mila toegang tot alle klantgegevens en in overleg met haar besloot ik twee dagen op kantoor in Amersfoort te gaan zitten om de interviews telefonisch af te nemen. Aangezien mijn respondenten uit het hele land kwamen en ik ca. 100 interviews moest houden (dit is erg veel voor diepte-interviews, normaal zijn dit er een stuk minder maar ik had een zeer brede doelgroep), was dat natuurlijk niet te doen. Ik nam de interviews telefonisch af, zette de telefoon op handsfree en nam de antwoorden van de respondenten op met een voicerecorder om ze later terug te luisteren en uit te werken. Tijdens het gesprek met de respondenten maakte ik aantekeningen op mijn laptop. Ik splitste mijn geselecteerde respondenten op in 3 doelgroepen (afhankelijk van hun boekingen om onderscheidt te maken tussen hun antwoorden). Ik vroeg de respondenten bijv. naar hun manier van omgang met internet, naar wat zij fijn vonden; achter de computer kruipen of liever op de bank met een papieren brochure. Uiteraard mag je met interviews ook door vragen; waarom men iets vindt of doet. Dit kan bij een enquête niet. Uiteindelijk had ik voor elke respondent één A-4 met informatie en hieruit moest ik conclusies gaan trekken. Naast mijn afstudeerrapport maakte ik een extra bijlagen-rapport met alle uitgewerkte interviews erin. Ook schreef ik een inleidend hoofdstuk over Snowtime Travel (interessant voor de lezers van mijn scriptie) met o.a. een uitgebreide bedrijfsomschrijving, organogram en een stukje geschiedenis over het bedrijf. Daarnaast schreef ik een inleidend verhaal over internet, web 1.0 en web 2.0 en de verandering van de mens in de hedendaagse gedigitaliseerde cultuur; de mens die steeds mondiger wordt, steeds meer weet door media en brede interesses en waardoor het voor het bedrijfsleven (en zeker voor de dienstverlenende sector) steeds moeilijker wordt aan de wensen van de huidige mens/klant te voldoen.

Bloed zweet en tranen
Het schrijven van mijn scriptie naast mijn drukke baan bij het Leerbedrijf en mijn sociale leven ging niet over rozen! Ik heb wel eens met dikke tranen bij mijn afstudeerbegeleider in zijn kantoor gezeten als ik wéér een stuk moest aanpassen of als ik wéér veel meer taalfouten had dan ik had verwacht. Ik dacht echt wel eens dat er nooit een einde aan zou komen en dat ik het misschien zelfs niet eens zou halen op deze manier!! Maar na zo’n rotdag kon ik toch de draad weer oppakken en doorgaan; alles voor dat ene papiertje! Na het verzamelen van alle informatie en uitwerken daarvan concludeerde ik dat de klant van Snowtime Travel graag iets tastbaars in zijn/haar hand heeft om te lezen maar dat de brochure niet meer zo uitgebreid hoefde te zijn als hij destijds was. Snowtime Travel mocht meer informatie op de website gaan zetten en in de eenvoudige brochure verwijzen naar de site. De eenvoudige brochure was echter wel belangrijk om te blijven bestaan, o.a. voor de naamsbekendheid van het bedrijf en de herinnering richting de klant om weer een reis bij Snowtime Travel te boeken. Met de ‘inkrimping’ van de brochure zou Snowtime Travel ca. € 50.000 per jaar besparen! En na een maand of 5 zat het er dan toch ook echt op; die scriptie. Ik zorgde ervoor dat alles netjes 4x werd geprint; één versie voor Snowtime Travel, één voor mijn afstudeerbegeleider dhr. Vinkesteijn, één voor de examencommissie van NHTV en één voor mezelf. Ik leverde al mijn versies in vóór mijn reis naar Dubai en Thailand omdat ik me niet aldaar druk wilde maken om mijn scriptie die nog afgerond moest worden. Na Dubai en Thailand vond mijn assessment al gauw plaats maar eerst wilde ik even dat vakantiegevoel hebben (ook al moest ik daar heel hard werken als reisbegeleider). Yes; mijn scriptie was afgerond na 5 maanden zwoegen!

Binnenkort
In mijn volgende blog lees je over hoe mijn afstudeer-assessment verliep (inclusief alle zenuwen) en over mijn diploma-uitreiking.

Tot snel!

Melanie van Grunsven

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...