Geschreven door eindredactie
Niveau onbekend
Woont in onbekend

Inspiratie - levenslessen van de top

In Nederland moeten we het na ons afstuderen vaak doen met een persoonlijk praatje van onze scriptiebegeleider. Heb je pech, dan wordt er alleen een algemeen praatje gehouden. In Amerika pakken ze dit anders aan; groots. Kopstukken uit de politiek, media en het bedrijfsleven worden door topuniversiteiten ingevlogen. De sprekers zijn dijkwijls alumni of krijgen, soms zonder zelf te zijn afgestudeerd, een eredoctoraat.

Commencement speeches, vrij vertaald begintoespraken, worden ze genoemd. Ze zijn bedoeld om studenten wijsheid mee te geven aan het einde van hun studie, het begin van hun carrière. Vaak bevatten de toespraken een levensles, vol persoonlijke quotes en hier en daar een grapje. Studenten moeten aangespoord worden boven zichzelf uit te stijgen.

De meeste commencement speeched zijn een soort droge, saaie “jullie kunnen het, succes!” toespraken waar je als student doorheen moet voor je kan gaan feesten. Maar sommige sprekers pakken het anders aan. In plaats van een neppe, oppeppende speech komen zij tot de kern en inspireren zij door eerlijk te zijn en hun jonge publiek serieus te nemen. Wij hebben een aantal van deze inspirerende speeches voor je op een rij gezet.

 

David McCullough Jr. - "You are not special!" (2012)

   

Jij bent niet speciaal. Je bent niet bijzonder. Dat zei leraar Engels David McCullough Jr. van Wellesley High (USA) tijdens de afscheidsspeech voor de geslaagden uit het schooljaar 2012. Eindelijk een keer niet een typisch Amerikaanse "jij bent de beste, jij kan alles, als je er maar in gelooft en veel bidt"-speech, maar de feiten, de realiteit en de harde waarheid.

"You see, if everyone is special, then no one is."

 

 

 

J.K. Rowling - Het voordeel van falen (2008)

   

Tijdens haar speech op Harvard verteld J.K. Rowling, auteur van de Harry Potter serie, over de voordelen van falen en het belang van voorstellingsvermogen en inlevingsvermogen.

Ze kijkt terug op haar verleden in armoede. Het falen en de angsten die daarbij kwamen maakte het geenszins een leuke periode. Het heeft haar echter geleerd wat er werkelijk toe doet in het leven en het gaf haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen. Deze periode heeft haar levenslessen geleerd die het belang van ieder diploma of iedere carrière ver te boven gaan.

 

Steve Jobs - Over leven en dood (2005)

   

"Onthouden dat je dood gaat, is de beste manier om te voorkomen dat je in de val stapt te denken dat je iets te verliezen hebt. Je bent al naakt. Er is geen enkele reden om niet je hart te volgen." - Die levensles gaf Steve Jobs in 2005 – toen net genezen van alvleesklierkanker, maar inmiddels overleden – aan de net afgestudeerde studenten van Stanford University.

Het is misschien wel de bekendste toespraak van de oud-Apple-topman geworden. Het filmpje is meer dan achttien miljoen keer bekeken op YouTube en werd een van de bekendste toespraken van een topman ooit.

 

Shonda Rimes - "Don't be an asshole" (2014)

   

Shonda Rimes is het brein achter de successeries 'Grey's Anatomy', 'Private Practice' en 'Scandal'. In 2014 sprak zij op haar Dartmouth College. In haar speech geeft ze aan dat jongeren moeten stoppen met dromen, maar moeten doen. Om succesvol te worden moet hard werken.

  • Les 1: "Ditch the dream and be a doer."
  • Les 2: "Don't be an asshole."
  • Les 3: "Anyone who tells you they are doing it all perfectly is a liar."
 

 

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...