Geschreven door eindredactie
Niveau onbekend
Woont in onbekend

Studeren met de sterren

Al jaren vraagt men zich af of jongeren beïnvloed worden door wat ze op televisie zien. Forensisch onderzoeker als in CSI?  Wetenschapper zoals in The Big Bang Theory? Vanuit je luie stoel voor de tv zou je zomaar eens geïnspireerd kunnen raken voor je studiekeuze.

big bang theoryBen jij ook verslaafd aan de serie The Big Bang Theory? Amerikaans onderzoek wijst uit dat de natuurkundevakken enorm in populariteit zijn gestegen sinds de serie op tv is. De serie gaat over vier vrienden, allemaal echte 'geeks' die als onderzoeker werken bij de prestigieuze Amerikaanse technische universiteit Caltech. Ze zijn geobsedeerd door wetenschap en hebben een torenhoog IQ, maar sociaal zijn ze niet altijd even handig. Gamen, comics lezen en sciencefictionfilms kijken zijn hun favoriete vrijetijdsbestedingen. Hoewel de personages in The Big Bang Theory niet echt vlot en stoer zijn, zijn deze 'nerds' toch stiekem best wel cool!

Natuurkunde studeren en natuurkundig onderzoek doen aan de universiteit is populairder en spannender dan ooit. De kranten staan de laatste jaren bol van natuurkundig nieuws. Dit heeft een grote aantrekkingskracht op studenten. Een studie Natuurkunde is in werkelijkheid minder 'nerdy' dan in The Big Bang Theory wordt voorgesteld. Natuurkundigen worden steeds gewilder in het bedrijfsleven. Howard en Raj uit de tv-serie doen naast natuurkundig ook astronomisch onderzoek. Ze proberen de processen die ze in het heelal zien te verklaren met natuurkundige wetten. Vind je dit ook interessant, kies dan voor een studie Sterrenkunde.

big bang theoryDr. Rambar: 'The person who wrote this is lefthanded.'
DB Russell: 'And we know this because...?'
Dr. Rambar: 'The t-bar in 'catch' is left tending. This indicates criminal tendency.'

De trouwe fan herkent het meteen: dit is een fragment uit de misdaadserie CSI. Aan het woord is handschriftdeskundige dr. Rambar, die af en toe in de serie opduikt. Zoals alles in de serie is het een wat overdreven versie van de werkelijkheid. In het echt zal je een handschriftanalist niet zo snel conclusies zien trekken. Toch is handschriftdeskundige wel degelijk een beroep. Forensische handschriftdeskundige - vaak informatici - analyseren zelfmoordbrieven, contracten, testamenten en handtekeningen om zo achter mogelijk bewijsmateriaal te komen.

Ook forensisch onderzoeker worden? Forensisch onderzoek is een vakgebied met veel verschillende richtingen. Met een universitaire studie Informatica of Kunstmatige intelligentie specialiseer je je in het ontwikkelen van slimme computersystemen, zodat je net als dr. Rambar handschriften kunt vergelijken. Met een studie Wiskunde ben je het brein achter kansberekeningen die mogelijke moordenaars aanwijzen of juist uitsluiten. Met een opleiding Scheikune, Biologie of een Moleculaire studie kun je je specialiseren in forensisch DNA-onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam.

social network movie


Wie droomt er niet van om een tweede Mark Zuckerberg te worden? In het docudrama The Social Network volgen we whizzkid Mark, een student informatica op Harvard, die jaren later met zijn Facebook de wereld veroverde. Het begon allemaal met Facemash, een website waarop studenten door telkens twee foto's te beoordelen, de aantrekkelijkste studenten van Harvard konden kiezen. Mark bedacht een slim algoritme en tegelijkertijd schreef hij in het geheim programma's voor Facebook. Facebook werd een enorm succes en verspreidde zich razendsnel buiten de muren van Harvard naar andere universiteiten en naar de rest van de wereld.

Ook informaticus worden? Komen je vrienden altijd naar jou toe als ze vragen hebben over software of de laatste technische nufjes? Blijf je 's nachts op als Apple nieuwe producten presenteert? Informatica is een van de belangrijkste wetenschappen voor de wereld van vandaag. Van bedrijven tot banken, van de gamesinductrie tot de medische wereld: overal werken informatici. Informatica kun je studeren op wo-, hbo- en mbo-niveau. Je kunt bijvoorbeeld onderzoeker worden, applicatieontwikkelaar of medewerker ict. Binnen het vak informatica bestaat er een aantal verschillende studies zoals Informatiekunde, Gametechnologie en Technische informatica.

how i met your mother


Een architect, een advocaat, een juf en een nieuwslezeres, in de serie How I met Your Mother kun je wegdromen bij verschillende beroepen. Zo is daar Ted, de architect. Begint een eigen architectenbureau en duikt zelfs nog de wetenschap in. Helaas staat hij tijdens zijn eerste college als hoogleraar architectuur in de verkeerde zaal, namelijk die van economie! Marshall is advocaat, en getrouwd met Lily, kleuterjuf. En dan is er nog Robin, de nieuwslezeres.

Ook een van deze beroepen kiezen? Wil je architect worden, ga dan Bouwkunde studeren. Dit kan op mbo-, hbo- en wo-niveau. Heb je de opleiding afgerond, dan kun je gebouwen ontwerpen, constructies berekenen, en uitvoeringsplannen schrijven. Lijkt de advocatuur je wel wat, kies dan net als Marshall in de serie voor een studie Rechten. Op mbo- en hbo-niveau kom je uit bij een beroep als juridisch medewerker, met een universitair diploma Rechten kun je advocaat worden. Vind je het beroep van Lily geweldig, kies dan voor de opleiding tot juf of meester in het basisonderwijs: de pabo. Tot slot: nieuwslezer kun je worden met een opleiding Journalistiek.

Tekst: Lieke Steijvers, (c) TKMST Magazine

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...