Geschreven door eindredactie
Niveau onbekend
Woont in onbekend

Je toekomst zit niet in een glazen bol

Hoe weet je nou honderd procent zeker of een studie bij je past? Heel simpel: dat weet je niet. Je kunt tenslotte niet in de toekomst kijken. Gelukkig zijn er wel allerlei manieren om ervoor te zorgen dat je keuze zo goed mogelijk is. Hoe beter je je voorbereidt, hoe groter de kans is dat je op de goede plek terecht komt.

Testen tot je erbij neervalt

Voor je weet wat je de rest van je leven (ongeveer) wilt doen, is het handig om te weten wat je eigenlijk leuk vindt. En waarin je goed bent, natuurlijk. Je kunt nog zo graag een briljant architect willen worden, als je niet kunt rekenen of tekenen wordt dat toch lastig.

Het internet staat vol met testjes. Van testen waarbij je ontdekt waar je interesse liggen tot testen die vooral kijken naar waar jouw mogelijkheden liggen. Laat je keuze niet afhangen van één test, maar gebruik de informatie vooral als startpunt om verder te zoeken.

Goed nadenken

Je zou het bijna vergeten, maar vergeet vooral niet heel logisch na te denken. Wat wil je zelf graag? Ben je een echte studiebol of meer een doener? Vind je het belangrijk om een baan te vinden met veel status of kies je liever iets dat je vooral heel leuk vindt om te doen? Kortom: denk niet alleen aan wat je kunt, maar ook aan wat je wilt en hoe je dat het beste kunt bereiken. 

Bezoek open dagen

Tijdens de open dag van een opleiding kun je ontzettend veel te weten komen over een studie. Of schrijf je in voor een meeloopdag zodat je ziet hoe het er werkelijk in de praktijk aan toe gaat. Bekijk hier een overzicht van alle aankomende open dagen.

Praten, praten, praten

Eén van de beste voorbereidingen op je studiekeuze is praten. Heel erg veel praten. Met vrienden, zodat je erachter komt wat je écht leuk vindt. Met je ouders, omdat zij (eerlijk is eerlijk) behoorlijk goed kunnen inschatten wat je mogelijkheden zijn. Met studenten en dochten van je toekomstige opleiding. En niet te vergeten: met mensen die al werken in de sector die jij ook overweegt. Vraag ze wat ze de hele dag doen, wat het leukste is aan hun werken en (ook heel belangrijk) het minst leuke. Het grote voordeel van die laatste groep: de mensen zijn gek op praten over wat ze leuk vinden. Ze zullen dus echt niet raar staan te kijken als je ze vraagt naar hun werk. Sterker nog, waarschijnlijk voelen ze zich gevleid, omdat je misschien wel hetzelfde wilt doen als zij.

Tekst: Marije Sietsma, (c) TKMST Magazine

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...