Geschreven door eindredactie
Niveau onbekend
Woont in onbekend

Erik, 17 jaar: “Twijfel over beroepskeuze? Doe mee aan vakwedstrijden!”

Erik van Wijck maakt 3D-tekeningen van apparaten op de computer. Hij heeft daarmee nu al groot succes. Erik is 17 jaar, Nederlands Kampioen CAD-tekenen en hij barst van de opdrachten als zelfstandig ondernemer. Zijn gouden tip: overtuig je leraren dat je wilt meedoen aan vakwedstrijden.

Hoe kom je op deze leeftijd al zo ambitieus?
“Dat zit in mijn karakter. Maar vergis je niet hoor: ik wist in het begin ook niet of ik de juiste beroepskeuze had gemaakt. Dankzij vakwedstrijden weet ik dat nu heel zeker. Al die trainingen: daar leer je zo gigantisch veel van . Niet alleen over je vakgebied, maar ook over jezelf. Ik kan nu goed met mentale druk omgaan en ben een stuk zelfverzekerder. Je krijgt heel veel begeleiding van experts en coaches.”

Kun je het jongeren aanbevelen om mee te doen aan vakwedstrijden?
“Ja, absoluut. Ik heb een voorsprong op mijn klasgenoten omdat ik zoveel extra ervaring heb opgedaan. Dat vergroot de kans op een goede baan en leuke opdrachten. Naast school werk ik nu al als ZZP’er. Zonder die vakwedstrijden zou dat niet zo snel gebeurd zijn.”

Meedoen aan vakwedstrijden, hoe pak je dat aan?
“Mijn docenten hebben me geholpen. Door hen deed ik mee aan Skills Talents toen ik 15 jaar was. Dat zijn vakwedstrijden voor laatstejaars vmbo’ers . Ik won goud met mijn team. Daarna ging ik door naar Vakkanjers: technische vakwedstrijden . Daar werd ik Nederlands Kampioen. Of je nu wint of niet, het is een unieke ervaring. Wees dus niet bang dat je niet goed genoeg bent.”

Je doet binnenkort mee aan EuroSkills 2014 in Frankrijk, heb je al veel supporters?
“Ja, ik neem het nu op tegen de beste CAD-tekenaars van Europa. Mijn klasgenoten staan achter me. Sommigen hadden ook graag meegedaan, maar dat kan pas tijdens EuroSkills 2016 in Zweden. Het is leuk dat er supporters meegaan naar Frankrijk…maar eerlijk gezegd let ik daar niet op tijdens de wedstrijd. Ik focus me op mijn ding. Zo hoop ik weer een gouden medaille te verdienen.”

Wat zeg je tegen jongeren die nog twijfelen?
“Ik ben enthousiast over mijn vak omdat ik doe waar ik goed in ben. Dus kies iets waar je jezelf het beste bij voelt. Je mag en moet je gegeven talenten goed gebruiken.”

EuroSkills 2014 is van 1 t/m 5 oktober in Lille, Frankrijk: www.euroskills-team.nl
Bezoek ook de fanpage van Erik op Facebook

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...