Geschreven door Jacqueline
Niveau Wetenschappelijk onderwijs
Woont in SINT PANCRAS

Tentamenstress

Zo, even een time out. Ik ben aan het leren voor een tentamen. NU AL! Ik ben amper 4 weken begonnen en toch al tentamen over 120 bladzijdes. Mijn studie Sociale Geografie en Planologie bestaat uit twee delen met twee verschillende vakken. Inleiding sociale geografie en inleiding planologie (verrassend, dat was een inkoppertje natuurlijk).

Aankomende woensdag (29 sep) heb ik mijn eerste tentamen van het eerste jaar van mijn eerste studie na het vwo. Sociale geografie vindt ik erg leuk, het heeft te maken met aardrijkskunde, geschiedenis en maatschappij leer/ wetenschappen. Planologie is helaas minder leuk, erg theoretisch maar het hoort er gewoon bij. Het is wel flink werken, weinig contacturen dus wordt er van je verwacht dat je veel thuis doet en daar moet je wel discipline voor hebben want zonder leren kom je op de universiteit niet ver.

Het leuke is dat Utrecht een grote faculteit heeft, geowetenschappen,  en een actieve studievereniging. Mijn eerste jaar ben ik begonnen met 250 anderen ongeveer. Elke dag kom je nieuwe mensen tegen en het is echt erg gezellig. Afgelopen vrijdag had ik al een stadsexcursie, even wat praktijk tussendoor. Ik was naar Haarlem, een stadswandeling met super mooi weer en een eigen onderzoek in buurten van Haarlem. Klinkt misschien niet zo interessant maar als je geinteresseerd bent in aardrijkskunde en stadsplanning kan ik je zeggen dat het erg interessant was. Nu krijg je opeens feedback als je zegt 'kijk dat huis past qua stijl helemaal niet in deze buurt'. Wanneer je dit zegt wanneer je met 'je eigen vrienden' door de stad loopt wordt je aangekeken met een gezicht van 'lekker boeiend'. 

Binnekort ga ik ook in de buurten van Utrecht aan de slag en we moeten ook de Noordoost polder zogenaamd opnieuw inrichten. Kortom behoorlijk wat praktijk nog tussendoor waarin je informatie kunt toepassen inplaats van alleen maar opslaan op je harde schijf die af en toe al overvol lijkt te zijn.

Aan het eind van mijn eerste jaar moet ik kiezen welke richting ik ga doen: sociale geografie of planologie. Ik ga hoogstwaarschijnlijk kiezen voor sociale geografie omdat in dit vak de nadruk ligt op vakken van de middelbare school die ik erg leuk vond. Daarnaast kun je bij sociale geografie ook veel meer keuzevakken kiezen. Hierbij moet ik wel opmerken dat mijn studie een aantal verplichte vakken kent, maar je kunt zelf bepalen welke vakken je in welke periode doet en welke je combineert wat toch wel erg fijn is. Er wordt wel gezegd welke vakken je gedaan moet hebben in je eerste jaar maar voor de rest heb je veel vrije keuze. Zo kun je je in je studie al richten op een bepaald vakgebied.

Toch blijft het eerste jaar erg theoretisch. Je moet toch een aantal academische vaardigheden beheersen en daar moet je gewoon doorheen. Even flink bikkelen zodat je in het tweede jaar veel meer vakken kunt doen die je zelf gekozen hebt is mijn theorie. Tot zo ver vind ik mijn studie (nog) best leuk en ik hoop dat het zo blijft.

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...