Geschreven door Tamara en Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in Barneveld
2

Gymzalen, stress en examenbundels

Over iets meer dan een week is het weer zo ver… dan beginnen de examens weer. Van 17 mei tot en met 2 juni laten de eindejaars van het vmbo, de havo en het vwo zien wat ze in de afgelopen jaren hebben geleerd. De meeste leerlingen zijn al even bezig met de voorbereidingen. Niet alleen op school wordt er veel aandacht aan examenvoorbereiding besteed, maar ook thuis zal het nodige werk verzet moeten worden. Een tijd van dagenlang leren, stress, zenuwen, buikpijn, en nog even snel berekenen wat je moet halen om te slagen voor een bepaald vak is aangebroken.

Wij hebben natuurlijk ook ooit in die vieze, grote, stinkende gymzalen zitten zweten en stressen voor onze examens. Leraren die je nog even bemoedigend toespreken dat je het echt wel kan en dat alles goed komt. Mensen die ladingen eten en drinken meenemen naar hun examens om in ieder geval niet uit te drogen of te verhongeren. En dan die ene leerling die naast je zo hard adem haalt, waardoor jij je niet kan concentreren. De wijzer van de klok die voor je gevoel veel te hard gaat en de docenten die dreigend rondlopen om te controleren of je niet zit te spieken. En dan na anderhalf uur leg je je pen neer en loop je de gymzaal uit. Daar staan nog een paar klasgenoten en snel neem je nog even een aantal vragen door. “Wat had jij?” “Hoe ging die?” “Vond je het moeilijk?” Maar meer dan wachten op de uitslag kan je niet doen.

Om jullie een beetje door de examens heen te helpen, hebben wij wat handige tips voor jullie: Pak de spullen die je nodig hebt voor je examen al de avond ervoor in. Maak heel veel proefexamens. Meet jezelf niet aan anderen. Concentreer je op je eigen werk. Neem genoeg eten, drinken en zakdoeken mee. Ga van te voren naar de toilet. Verwissel de batterijen van je GR vóór je examen. Zo kan deze niet tijdens je examen uitvallen. Let er op dat je het goede woordenboek meeneemt. Raak niet in de stress als iemand al heel snel klaar is en jij nog maar net bij vraag 4 bent. Dat zegt meestal meer over de ander dan over jou.

Het is een spannende periode, maar wij weten ook dat het een fijne periode is. Na al die jaren kan je laten zien dat je het echt weet en als je dan eenmaal geslaagd bent, kun je beginnen aan een nieuwe fase in je leven. Studeren. Wij wensen alle eindexamenleerlingen enorm veel succes.

Tessa (20 jaar) en Tamara (21 jaar) volgen de opleiding journalistiek in Ede. Elke twee weken schrijven zij een weblog over hun leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 
Deze blog-post is geplaatst in:
2

Reacties

AmBrErO zegt:

19/05/2010 om 16:46

sdafasdf

AmBrErO zegt:

19/05/2010 om 16:46

asdfsdf

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...