Geschreven door Tamara en Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in Barneveld
1

Deadlines

Vanaf dag een werd gezegd dat deadlines heilig zijn. Pardon deadlines? Wat zijn dat? En waarom zijn ze heilig dacht ik nog. Dodelijnen? Huh? Maar al snel werd me duidelijk dat er geen geintjes gemaakt werden en dat deadlines niet te breken waren. Nou ja?!

Deadline is voor mijn gevoel voornamelijk een veelvoorkomend woord op journalistieke opleidingen. Je hebt je immers later als journalist ook echt te houden aan strakke deadlines. Er staat een bepaalde tijd voor het maken van een blad, dus moet je zorgen dat je tekst op tijd binnen is. Doe je dit niet, dan loopt alles in de soep. Dan is je tekst te laat door de eindredactie, te laat bij de opmaak en te laat bij de drukker. Dat is dus echt not done!

Toch voelde op school de deadlines niet zo strikt. Als je een artikel voor een bepaalde datum moest hebben ingeleverd, waren er altijd wel mensen die om een of andere vaak knullige reden toch uitstel kregen. Of dat er geen sancties volgden op te laat inleveren. Hoe frustrerend voor studenten die alles netjes op tijd inleveren, zoals ik. En dan zwijg ik nog over hoe docenten met deadlines om gaan.
Want ook docenten hebben deadlines hoor. Bijvoorbeeld wanneer ze een toets moeten hebben nagekeken, of wanneer een cijfer moet zijn ingevoerd. Maar hoe vaak ben ik niet bij docenten langs geweest om te zeuren over mijn cijfer?! “Meneer heeft u mijn werkstuk al nagekeken?” Je merkte af en toe zelfs dat ze wegdoken als ze je zagen. Omdat ze heel goed wisten dat ze fout zaten. Blegh frustratie ten top.

Maar nu ik stageloop bij een meidenblad merk ik dat deadlines inderdaad heilig zijn. Ik voel nu pas echt de druk om iets op tijd in te leveren. We werken met 30%, 70% en 100% deadlines. Je merkt al: de 100% deadline is de harde deadline die je niet kan en mag missen. Toch vind ik het wel fijn dat er ook een 30% en 70% deadline zijn. Als je namelijk van het uitstellen bent, dan doe je alles pas bij de 100% deadline, maar als je het dan niet meer haalt ben je de klos. Nu kun je voor jezelf de 30% deadline hard maken. En als het dan om wat voor reden dan ook niet lukt, dan heb je toch nog een beetje ruimte. Gelukkig ben ik iemand die goed is in plannen en heb ik genoeg discipline om dingen meteen op te pakken en het niet te laten liggen tot het allerlaatste moment. En dat komt me nu goed van pas op mijn stage.

Wat is een magic word op jullie (toekomstige) opleiding?

Let us know! Tessa (21 jaar) en Tamara (22 jaar) volgen de opleiding journalistiek in Ede. Elke twee weken schrijven zij een weblog over hun leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 
1

Reacties

Anoniem zegt:

21/02/2011 om 18:23

Nou ik vind deadlines niet zo gek hoor. Op school doen ze daar soms nog wel makkelijk over, maar voor de mensen die iedere keer uitstel krijgen is het later niet meer zo makkelijk. Zelf zet ik soms ook nog eens een deadline voor mezelf vast. Als ik iets af wil hebben voor mezelf is het soms wel handig. Je bent dan ook voor die tijd klaar. Voor mensen die niet kunnen plannen is het vaak een probleem om zich aan een deadline te houden. En dan, dan moet je af en toe streng zijn voor jezelf.
Ook vond ik het op school wel makkelijk als ik huiswerk had en ik kwam thuis, dat ik het meteen maakte. Dan was ik er wel meteen van af en ik hoefdemij eigen niet druk te maken dat ik het niet optijd afhad.

Vriendelijke groet.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...