Geschreven door Tamara en Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in Barneveld
2

Weet jij al wat je wilt worden?

Vind jij het ook zo moeilijk om te bedenken wat je eigenlijk wilt worden? Ik ben al een keer van opleiding gewisseld, inmiddels bijna klaar met mijn huidige opleiding en nog steeds ben ik niet helemaal zeker van m’n zaak. Maar ja, op een gegeven moment moet je gewoon iets doen, je kunt niet blijven wisselen hè? En ik heb het prima naar mijn zin op mijn stage, dus eigenlijk weinig te klagen. Helemaal zeker weten welke baan het beste bij je past, doe je nooit.

Toch zijn er zeker wel hulpmiddelen om erachter te komen wat goed bij je past. Ten eerste kun je eens grondig naar jezelf kijken: wat zijn je hobby’s, wat doe je liefst? En is er een manier om dat te combineren met werk? Ten tweede kun je vragen aan de mensen uit je directe omgeving wat zij bij jou vinden passen. Zij kennen je immers het beste en weten waar jij goed in bent. Ten derde zijn op internet veel testen te vinden die je kunnen helpen bij je keuze. Kijk eens onder het kopje tests voor een interesse- en sectortest die je kan helpen bij je profielkeuze. Daarnaast kun je eens een kijkje nemen op de volgende sites:
- ikkan.nl/talentenvertaler
- 123studie.nl
- beroepskeuzetest.nl
- werksite.nl
- roc.nl
En als je even googelt op beroepskeuzetest kom je er nog veel meer tegen.

Heb je eenmaal een idee van wat je leuk lijkt om te doen? Dan is het slim om te controleren of je goed weet wat dat beroep inhoudt en of dat ook daadwerkelijk bij je past. Daarvoor kun je proberen een dagje mee te gaan met iemand die dat beroep uitvoert of iemand die ervoor leert. Wil je bijvoorbeeld graag vrachtwagenchauffeur worden? Zoek dan een chauffeur op die het geen probleem vindt dat je een dagje met hem mee gaat. Of zit je liever op kantoor als secretaresse? Ga dan op zoek naar een secretaresse met wie een dagje mag meekijken. Op die manier kom je erachter of het je écht wat lijkt om later hetzelfde te doen. Soms kan het best lastig zijn om iemand te vinden met wie je een dagje meekan. Maar geef niet te snel op: het gaat tenslotte om de rest van je leven!

Heb je zelf nog goede ideeën om uit te vinden wat je later wilt doen? Laat het dan weten! Tessa (21 jaar) en Tamara (22 jaar) volgen de opleiding journalistiek in Ede. Elke twee weken schrijven zij een weblog over hun leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 
2

Reacties

Kaaj zegt:

09/03/2011 om 12:44

ik wil later orthodontist worden.
Handige site's , vooral die 123studies.nl
Leuk gedaan:D

Anoniem zegt:

08/03/2011 om 12:31

Wat ik wil worden ,

Ik wil iets met baby's of kinderen gaan doen het liefst kraamverzorger ik hou heel veel van baby's

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...