Geschreven door Tamara en Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in Barneveld

Studiebol

Je hebt serieuze studenten, eeuwige studenten, studenten met agenda en studenten zonder agenda. De ene student maakt netjes zijn huiswerk en de ander laat alles een beetje op zijn beloop. Misschien merk je het al bij jou op school. Het is natuurlijk niet stoer om netjes je huiswerk te maken. Nee, dan ben je een stuudje. Wat wel stoer is, is je huiswerk niet maken. Maar geloof mij. Veel van de mensen die claimen niks aan school te doen en tijdens de les nooit opletten, werken thuis dubbel zo hard om het toch te halen. En de anderen zijn gezegend met een goed stel hersenen, waardoor ze inderdaad niet zoveel hoeven te doen om toch goede cijfers te halen.

Ik ben zelf een student die haar agenda dagelijks gebruikt. Alle projecten, werkstukken, verslagen, toetsen, participatieopdrachten en groepsopdrachten (ja helaas krijg je nog meer huiswerk dan op de middelbare school) schrijf ik netjes op in mijn agenda. En eerlijk is eerlijk: negen van de tien keer loop ik netjes bij met mijn werk. Tot verbazing van medestudenten, die al vanaf week één een achterstand hebben, die ze zowat niet meer in kunnen halen. ‘Werk jij alleen maar aan school?’ of ‘Heb je niks beters te doen?’ zijn vragen die ik regelmatig te horen krijg. Maar nee dat is allemaal niet het geval. Ik heb een bijbaan waar ik nog tien uur per week werk, ik sport twee keer in de week en ik ga leuke dingen met vriendinnen doen. Maar op school pak ik zoveel mogelijk momenten om mijn huiswerk te doen en ik hou het netjes bij.
Ik besteed liever elke dag een half uurtje tot een uurtje aan het doorlezen en markeren van de opgegeven stof, dan dat ik een week van te voren 24/7 met mijn hoofd in de boeken moet zitten. Ook maak ik een week voor mijn tentamens een samenvatting, die ik dan nog eens een keer of vijf lees. In de week van de tentamens zul je bij mij geen stress zien. Elke dag begin ik om één uur met leren en stop ik niet later dan vijf uur. Tussendoor neem ik om het half uur even een pauze om tv te kijken of even op de computer te gaan. En dat werkt voor mij.

Maar mijn vriendin doet het totaal anders. Zij voert het hele blok niets uit, tot twee dagen voor het examen. Dan gaat ze keihard blokken. Deur op slot, boeken om zich heen, telefoon en computer uit en maar leren leren leren van negen uur ’s ochtends tot drie uur ’s nachts. En ja ze haalt haar toetsen ook, dus het werkt voor haar. Ik raak alleen al gestresst bij de gedachte.
Maar er zijn ook studenten die de druk van de deadlines heerlijk vinden. Die wachten net zo lang, tot ze wel iets moeten doen om de deadline nog te halen. Ze zeggen dat ze onder druk het beste presteren. En dat werkt voor ze.

En dan heb je nog de eeuwige studenten die een of twee vakken in één keer halen en de overige vijf op een later moment in moeten halen. Dit zijn de studenten die soms wel negen jaar doen over een vierjarige hbo-opleiding.

Natuurlijk zijn er nog veel meer verschillende studenten en doet iedere student het weer net anders. Maar wat ik wil zeggen, is dat je op zoek moet gaan naar de manier die het beste voor jou werkt. Het is niet per definitie goed om alles bij te houden en slecht om tot het laatste moment te wachten. Als je het maar doet omdat het beter werkt voor jou en niet omdat het niet stoer is om je huiswerk te maken.

Wat voor een huiswerktype ben jij? Laat een reactie achter en vertel het ons!

Tessa (21 jaar) en Tamara (22 jaar) volgen de opleiding journalistiek in Ede. Elke twee weken schrijven zij een weblog over hun leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...