Geschreven door Tamara en Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in Barneveld
1

‘Wat wil je later worden?’

Ik weet nog wel dat ik op de middelbare school zat en een profiel moest gaan kiezen. Ik kreeg het helemaal benauwd bij het idee. Wat als ik de verkeerde keuze maakte? Wat als het niet bij mij zou passen. Wat dan? Het was extra moeilijk omdat ik totaal geen idee had wat ik ‘later’ wilde worden. Vroeger wist ik dat wel. Als klein meisje kon ik al vrij snel antwoord geven op deze vraag. Juffrouw, moeder, rijk. Maar toen ik voor mijn gevoel echt moest kiezen, toen wist ik het niet meer.

Bij mij hadden ze op de middelbare school SLB (Studieloopbaan begeleiding). Voor dit vak moest je verplicht naar een aantal open dagen, voorlichtingen en andere dingen die te maken hadden met je toekomstige studiekeuze. Toen vond ik dat onzinnig en had ik er nooit geen zin in, maar achteraf is het toch heel nuttig gebleken.

Toch wist ik pas in 6vwo wat ik echt wilde gaan doen. Hoe ik daar achter kwam? Ik had een a4’tje gepakt en een streep in het midden van het papier gezet, aan de ene kant schreef ik wat ik absoluut niet leuk vond en aan de andere kant schreef ik wat ik wel leuk vond. Dit hoefden niet direct studies te zijn, maar konden ook steekwoorden zijn als schrijven, lezen en tekenen. De lijst van wat ik niet wilde was ellenlang, maar de lijst van dingen die ik wel wilde was heel zo lang niet bleek. Toen ben ik gaan kijken welke studie bij de meeste woorden paste. Ik kwam uit bij journalistiek.

Ik heb meer informatie gezocht over deze opleiding en heb meegedaan aan een meeloop dag, toen wist ik het zeker. Dit is het! Ik heb me aangemeld en een spannende tijd volgde, want nu had ik een leuke opleiding gevonden, maar nu moest ik ingeloot worden om deze studie ook daadwerkelijk te mogen volgen. Ik ben ingeloot en nu zit ik al weer een paar jaar op deze opleiding. En ik heb er nog geen dag spijt van gehad.

Bedenk je dat je nooit een leven lang vast zit aan je keuze. Je kan altijd nog iets anders kiezen of een andere studie volgen na je eerste studie. Maar verander niet te vaak van studie, want de studiefinanciering loopt niet eeuwig door!

Hebben jullie tips en trucs voor elkaar reageer dan op dit bericht!

Tessa (20 jaar) en Tamara (21 jaar) volgen de opleiding journalistiek in Ede. Elke twee weken schrijven zij een weblog over hun leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 
1

Reacties

Melene zegt:

08/07/2010 om 19:35

Dat is een goede tip :D een lijst maken met de leuk & stom!

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...