Geschreven door Tamara en Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in Barneveld

Geen verloren jaar

Als kind heb je altijd al dromen over wat je later wilt worden. Als iemand me vroeg: ‘En Tamara, weet jij al wat je worden wilt?’ was mijn antwoord volmondig ‘kassajuffrouw!’ Tot ik ontdekte dat ik al dat geld niet zelf mocht houden…

Als het eenmaal zover is dat je echt een keuze moet maken, blijkt dat toch nog heel lastig te zijn. Op de middelbare school twijfelde ik heel erg tussen sociaal pedagogische hulpverlening (SPH) en journalistiek. Twee totaal verschillende opleidingen: SPH is een sociale studie, terwijl journalistiek veel zakelijker is. Bij allebei de studies heb je veel contact met mensen, maar wel op een heel andere manier. Ik wilde graag mensen helpen, daarom trok SPH me aan. Maar schrijven had ik ook altijd erg leuk gevonden, daarom leek journalistiek me wel wat. Uiteindelijk heb ik toch voor SPH gekozen.

Dat was toen, en is nu nog steeds, een erg populaire studie. Daarbij is er op dat gebied veel werkgelegenheid. Als je journalistiek wilt studeren, moet je aan een loting deelnemen en is er dus een kans dat je de opleiding niet eens kunt doen. Daar had ik niet zo’n zin in. Op de helft van het eerste jaar SPH had ik eigenlijk al door dat die opleiding niet echt iets voor mij was. Ik vond de studie leuk, maar dat kwam vooral doordat ik een hele leuke klas had. Het idee om de rest van m’n leven hulpverlener te zijn, stond me tegen. Je bent dan altijd bezig met de problemen van anderen, en daar moet je wel goed tegen kunnen. Dat trok me niet zo. Ik heb wel het eerste jaar afgemaakt en mijn propedeuse gehaald.

Ook al ben ik er daarna mee gestopt, die propedeuse heeft me zeker voordelen gebracht. Ik zie dat jaartje absoluut niet als een verloren jaar. Ik heb heel veel geleerd over mezelf en over de omgang met anderen, en dat komt altijd van pas! Na dat jaar heb ik meegedaan aan de loting voor journalistiek. Gelukkig werd ik ingeloot.

Aangezien ik op de middelbare school vwo gedaan heb, was er voor mij de mogelijkheid om deze studie in drie jaar te doen in plaats van vier jaar. Dat kwam mij heel goed uit, aangezien ik al een jaar studiefinanciering gebruikt had. Voor sommige vakken kreeg ik vrijstelling, omdat ik die tijdens mijn jaartje SPH al gevolgd had (zoals psychologie). Journalistiek bevalt me een stuk beter dan SPH, dus ik heb nooit spijt van mijn studiewisseling gehad. Het schrijven past toch echt veel beter bij me. Ik heb er destijds heel erg over getwijfeld, ‘wat als journalistiek het ook niet is, ik kan niet blijven wisselen’. Ik kan ook niet zeggen dat ik journalistiek helemaal geweldig vind, maar ik zie mezelf wel later fulltime dit werk doen.

Het is eigenlijk m’n tweede keus, het liefst zou ik een paardenopleiding doen. Maar daar is bijna geen werkgelegenheid in te vinden en het verdient slecht. Soms kun je gewoon niet doen wat je het allerliefste doet, denk ik. Ik hoop dat ik na mijn opleiding kan gaan schrijven voor een paardenblad, dan heb ik toch een goede combi. Ondanks dat ik een goede keuze heb gemaakt toen ik van opleiding veranderde, wil ik dit niet iedereen aanraden. Het is belangrijk om er goed over na te denken. Je kunt niet steeds blijven wisselen, dus als je besluit te stoppen met een opleiding moet je wel zeker van je zaak zijn.

Toen ik nog op de middelbare school zat, dacht ik altijd dat de vervolgopleiding veel leuker zou zijn. Dan doe je tenslotte echt iets waar je voor gekozen hebt. Toch is dit niet zo, welke opleiding je ook gaat doen, je houdt altijd vakken die niet leuk zijn. Elk beroep heeft nou eenmaal verschillende vakgebieden, waarvan je zelf je voorkeuren hebt. Maar tijdens je studie word je voor alle verschillende gebieden opgeleid. Kortom, stop niet te snel met een studie. Als je het niet leuk vindt, ga dan toch nog even ermee door zodat je zeker weet dat het echt niet bij je past. Uiteindelijk brengt dat je alleen maar voordelen.

Tessa (20 jaar) en Tamara (21 jaar) volgen de opleiding journalistiek in Ede. Elke twee weken schrijven zij een weblog over hun leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...