Geschreven door Tamara en Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in Barneveld

Op kamers?

Wanneer je naar de hogere school gaat, is de kans groot dat deze een stuk verder weg ligt van je huis dan de middelbare school waar je op zat. Het kan zijn dat je best een eind moet reizen voordat je dan op school bent. Sommige studenten kiezen er daarom voor om op kamers te gaan wonen, ergens in de buurt van hun nieuwe school.

Op jezelf gaan wonen is niet niks. Je moet veel meer zelf doen. Koken, schoonmaken en noem maar op. Maar als je thuis blijft wonen, ben je die tijd misschien wel kwijt aan heen en weer reizen. Als je erover twijfelt om op kamers te gaan, kun je het beste de voor- en nadelen hiervan op een rijtje zetten voordat je een keuze maakt. Kijk dan goed naar welke voor- of nadelen jij belangrijk vindt.

Voordelen:
- je hoeft niet zo ver te reizen naar school
- je kunt lekker je eigen gang gaan
- je kunt beter deelnemen aan het studentenleven

Nadelen:
- het is duur
- je moet meer zelf doen
- je ziet je ouders, broers en zussen niet meer elke dag

Voor veel studenten is de geldkwestie het belangrijkst om wel of niet op kamers te gaan. Een kamer huren is duur. Maar je krijgt wel meer studiefinanciering als je niet meer thuis woont. Maar vaak is dat niet voldoende om een kamer te huren én ook nog eens de schoolkosten te kunnen betalen. Het is daarom belangrijk om met je ouders te overleggen of het financieel mogelijk is om ergens anders te gaan wonen. In grote steden zijn kamers duurder dan in kleinere plaatsen. Als je in een grote stad gaat studeren, kun je er ook over denken om een kamer te zoeken ergens in een naastgelegen dorp. Dan hoef je maar een klein stukje te reizen en woon je veel goedkoper.

Als je graag bij je familie bent, veel te doen hebt in je eigen woonplaats en het niet erg vindt om een poosje in de trein te zitten, kun je lekker thuis te blijven wonen. Maar als je juist graag lekker op jezelf bent, graag lid wilt worden van een studentenvereniging en een hekel hebt aan treinreizen, dan is op kamers gaan misschien echt wat voor jou.

Weet je nog niet precies hoe lang je over de reis naar school doet? Kijk dan eens op 9292ov.nl, daar kun je de reistijd van deur tot deur berekenen.

Tessa (20 jaar) en Tamara (21 jaar) volgen de opleiding journalistiek in Ede. Elke twee weken schrijven zij een weblog over hun leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...