Geschreven door Tamara en Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in Barneveld

Studiepunten sprokkelen

Vanaf het moment dat je aan een HBO studie begint, draait het in het (school)leven niet meer om de hoogte van je cijfers, maar om het aantal studiepunten dat je haalt. Je hebt geen gemiddelde meer die je hoog moet krijgen of houden, maar gewoon een verplicht aantal studiepunten dat je moet behalen. Is dit een voordeel?

Het antwoord hierop is ja en nee. Ja, omdat je elk vak afzonderlijk afsluit en het niet eens uitmaakt of je dit met een zes of met een acht doet, maar dat is ook meteen de keerzijde. Want je neemt al veel sneller genoegen met een zesje, puur omdat je cijfer er uiteindelijk niet toe doet. Uiteraard krijg je wel een cijferlijst, dus je ziet nog wel de hoogte van je cijfer, maar geen haan die daar nog naar kraait als jij je diploma op zak hebt. Daarvoor moet je wel even ALLE studiepunten van alle jaren bemachtigen, want je kan geen cijfers meer compenseren, maar moet voor elk vak een voldoende halen.

Vaak is het zo dat je van de 60 studiepunten die je in een jaar kunt behalen er minstens 45 moet hebben om over te mogen. Om je propedeuse te halen, moet je al je studiepunten van jaar 1 hebben. Je hebt in totaal twee jaar om je propedeuse te halen en dus al je studiepunten uit jaar 1. Lukt dit niet dan krijg je een BAS. Dit is een bindend afwijzend studieadvies en dan kan het zo zijn dat je de hogeschool moet verlaten. Daarnaast is het behalen van een propedeuse erg nuttig, want als je die eenmaal voor één opleiding hebt, geeft dit toegang tot andere opleidingen gerelateerd in de opleiding waar je je P behaald hebt. Zo kan je met een P van de opleiding communicatie instromen in het tweede jaar van de opleiding journalistiek.

Helaas denken  veel studenten pas veel te laat aan de noodzaak van het bijhouden van je studiepunten. Dan kom je opeens aan het einde van een schooljaar in de knoop en mag je bijvoorbeeld niet over, of moet je in de zomervakantie vakken inhalen. Zo ook bij mij op school. Net voor de zomervakantie was het voor de meeste studenten van mijn jaar stressen. Om over te mogen naar het vierde jaar, moesten we namelijk alle studiepunten uit jaar 1 en 90 studiepunten uit jaar 2 en 3 samen hebben. Wie dit niet had, mocht niet meteen op stage dit jaar, maar moest eerst vakken inhalen. Zo’n parkeerjaar is erg vervelend, want op die manier loop je onnodig studievertraging op. Gelukkig had ik al voor de zomervakantie al mijn punten op orde en kan ik per september op stage.

Zo zie je maar weer dat het leven op de hogeschool heel anders is dan wat je op de middelbare school gewend bent. Wat niet betekent dat het slechter of minder leuk is. Alleen maar anders ;).

Tessa (20 jaar) en Tamara (21 jaar) volgen de opleiding journalistiek in Ede. Elke twee weken schrijven zij een weblog over hun leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...