Geschreven door Luuk
Niveau Wetenschappelijk onderwijs
Woont in onbekend
3

Een terugblik

Het eerste jaar zit er alweer op, en na de afsluitende feestjes is  het dus tijd om even terug te kijken. Dat is wel nodig, want wat is het snel gegaan! Het lijkt wel alsof het een paar dagen geleden is dat ik in de collegezaal zat met allemaal nieuwe gezichten, terwijl ik de informatie kreeg over het nieuwe jaar. De collegezaal die ik toen op Google Maps opzocht kan ik nu met mijn ogen dicht vinden, en al die nieuwe gezichten zijn nu vrienden en werkgroepgenoten.

Achteraf heb ik dus een goede keuze gemaakt door voor geschiedenis aan de Universiteit Utrecht te kiezen. Het was niet makkelijk om een keuze te maken tussen al die honderden HBO en WO opleidingen die er te vinden zijn, vooral niet met mijn brede interesse. Economie vond ik ook wel wat, maar Filosofie ook. Oh, en ik vond computers ook interessant, en rechten ook wel. Ik heb de knoop doorgehakt na een meeloopdag die door de studievereniging van geschiedenis werd georganiseerd: ik ging geschiedenis studeren. De simpele motivatie hierachter was dat ik het college over terrorisme in de jaren  ’70 dat we kregen erg interessant vond. Ik schreef me in mei in, en alles was al gauw geregeld.

Rond deze tijd vorig jaar kreeg ik mijn introductiepakket met de uitnodiging voor het geschiedenis introductiekamp, mijn boekenlijst en een flinke stapel informatieboekjes. Ik besloot op de uitnodiging voor het introkamp in te gaan, daar heb ik geen spijt van! Op het kamp leer je de werkgroep waar je het eerste jaar mee door moet kennen, op een leuke manier. Het beviel me zo goed dat ik komend jaar als ouderejaars mee ga!

Na het kamp begonnen de onvermijdelijke colleges. De docenten waren op zijn zachtst gezegd gevarieerd. Sommige professoren konden zo goed vertellen dat er 300 studenten aan hun lippen hingen, anderen waren zo beroerd dat er regelmatig gesnurk uit verschillende hoeken van de collegezalen klonk. Toch overheersten de goede docenten, je krijgt namelijk college van experts die je regelmatig zelfs op het journaal terug ziet. Het verschilde per vak,van het afschuwelijke vak over middeleeuwen waar slechts 15% slaagde tot het geweldige eigentijdse geschiedenis waar 95% doorheen kwam. Het eerste jaar is nou eenmaal zwaar, je krijgt een overzicht van de hele geschiedenis op je bord. Eet smakelijk! Je moet dus geïnteresseerd en gemotiveerd zijn, maar dat is voor de meesten geen probleem. Vooral niet omdat je vanaf het tweede jaar vrijwel al je vakken mag gaan kiezen uit een lijst van meer dan 50 vakken.

Nu kan ik terugkijken op een eerste jaar waarin ik al mijn vakken gehaald heb, een hoop heb gefeest en een hoop heb geleerd. Oh, en ik heb minstens een miljoen keer de vraag “en wat wil je er later mee gaan doen, leraar worden?” gehoord. Gewoon antwoorden met “dat zie ik dan wel”. Ik geniet eerst nog even een paar jaartjes!

 

 

 
Deze blog-post is geplaatst in:
3

Reacties

Anoniem zegt:

21/06/2011 om 05:11

Anoniem zegt:

07/04/2011 om 01:03

Anoniem zegt:

30/01/2011 om 04:31

Nice site ....)

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...