Geschreven door Luuk
Niveau Wetenschappelijk onderwijs
Woont in onbekend
6

Ja, en wat wil je daarmee gaan doen?

Ja, en wat wil je daarmee gaan doen? Deze vraag moet ik echt beantwoorden tot ik er helemaal gek van word. Op ieder feestje, iedere verjaardag, bij iedere familiereünie, bij iedere ontmoeting wordt deze vraag weer gesteld als ik vertel wat ik studeer. Ik studeer geschiedenis. “Wat wil je daarmee gaan doen dan, leraar worden?” Zucht, kan ik mijn toespraak weer beginnen. Nee, je kan niet alleen leraar worden…

Toch is het wel iets wat de meesten denken. En ongeveer 40% van de mensen die geschiedenis gestudeerd hebben doen ook iets in het onderwijs. Op het voortgezet onderwijs, maar ook op het HBO of als docent op het WO. Maar er zijn ook andere dingen. Veel “historici” werken bij de overheid. Denk hierbij aan werk als beleidsmedewerker of adviseur. Ook werken er veel bij de media. Veel politici en diplomaten hebben ook een studie geschiedenis achter de rug. Je leert namelijk meer dan alleen jaartallen. Je leert bronnen bekijken en beoordelen, je leert verder te kijken en te interpreteren. Maxime Verhagen, Charles Groenhuijsen en Mark Rutte hebben bijvoorbeeld allemaal geschiedenis gestudeerd.

Dit vertel ik dan allemaal wel heel mooi, maar eigenlijk weet ik zelf ook nog niet wat ik wil gaan doen met mijn studie. Maar het belangrijkste is dat je het naar je zin hebt en plezier hebt in wat je doet. Maar wat doe je dan precies bij geschiedenis? Het is eigenlijk te veel om allemaal te bestuderen. Op iedere universiteit pakken ze dit anders aan. Ook in Utrecht, waar ik het studeer.

Het eerste jaar is een soort afvalrace. We lachten er nog om op de introductiedag, toen de docent heel droog de zaal in keek en zei “Kijk naar de persoon links van je, kijk naar jezelf en kijk naar de persoon rechts van je. Een van jullie zal er na dit jaar niet meer zitten.” Echt leuk om te horen is dit niet, maar het is de realiteit. Een derde valt af. Niet alleen omdat het zwaar is, maar ook omdat het voor sommigen toch niet is wat ze ervan verwachtten. In het eerste jaar krijgen de docenten de ondankbare taak om 6000 jaar geschiedenis in je hoofd te stampen. Dit wordt gedaan in acht vakken: oudheid, middeleeuwen, vroegmoderne tijd, moderne tijd, eigentijdse geschiedenis en wereldgeschiedenis. Daar krijg je nog twee vakken bij waarin je onderzoek leert doen en waarin je de filosofie achter de geschiedenis krijgt. Er geldt een zogenaamd bindend studieadvies, dus je moet 5 van deze 8 vakken halen.

Na dit slopende eerste jaar kan je bijna alle vakken zelf kiezen, op enkele verplichte vakken na. Deze vakken zijn heel gevarieerd. Van geschiedenis van het consumeren (shop ‘till you drop!) tot geschiedenis van de relatie tussen mensen en dieren, tot militaire geschiedenis tot de rol van fotografie in de Amerikaanse geschiedenis. Te veel om op te noemen! Oh, en wat ik er nou mee wil doen? Dat zie ik wel als ik mijn papiertje heb.

 

 
Deze blog-post is geplaatst in:
6

Reacties

Anoniem zegt:

12/10/2010 om 15:59

Oh die vraag krijg ik ook zo vaak tegen m'n hoofd geknald!

Anoniem zegt:

03/10/2010 om 11:57

Erg herkenbaar.... Vooral omdat ik zelf GS gedaan heb aan de HU.
Ik weet niet wat je precies doet... maar als je in 1ste jaar aan de HU zit... en je haalt alles dan kan je als nog naar de UNI!
Misschien een tip voor je...
en aan de UNI moet je ook weer een richting kiezen voor welk tijdvak je bijv. wil verdiepen.

Anoniem zegt:

17/09/2010 om 18:56

Hopelijk eindig je niet alsnog als leraar, want dat verdient niet echt lekker...

Anoniem zegt:

06/09/2010 om 10:56

Beste Luuk, je kunt er ook koning van nederland mee worden!

Jacqueline zegt:

29/08/2010 om 20:39

Leuk en heel herkenbaar ;)
Groetjes Jacqueline

rachel zegt:

21/08/2010 om 15:24

heel fijna vak. ik denk er ook aan om gs te gaan studeren :/

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...