Geschreven door Luuk
Niveau Wetenschappelijk onderwijs
Woont in onbekend

Weer aan de slag

Zo, tot zover een lange vakantie. We gaan weer aan de slag. Als ik reken van het inleveren van het laatste tentamen tot weer het eerste officiële college dan heb ik drie maanden lang stil gezeten. En dat is langer dan je zou denken. Drie maanden lang niets hoeven, festivals bezoeken, een beetje werken en veel uitrusten.

 

Het tweede jaar geschiedenis is voor mij officieel begonnen. Zoals ik in mijn vorige blog heb uitgelegd kan ik vanaf dit jaar al mijn vakken zelf kiezen. Ik besloot daarom mijn interesse achterna te gaan en te kiezen voor twee vakken: achterkant van de internationale betrekkingen en inleiding van de militaire geschiedenis. De achterkant van de internationale betrekkingen gaat in op de dingen die de internationale politiek beïnvloeden maar die je niet op het nieuws ziet. Denk hierbij aan inlichtingendiensten, covert action en contraterrorisme. En dit allemaal in historisch perspectief, gegeven door een enthousiaste docent die een obsessie heeft voor anekdotes en feitjes. Zo vertelde hij dat je om aan een aanslag te ontsnappen een auto van 2,5 maal de massa van jou auto kan beuken zonder er last van te hebben. Maar dan moet je niet harder dan 40 kilometer per uur rijden, want dan gaan je airbags af. Deze anekdotes plaatste hij tussen neus en lippen door in een verhaal over een Duitse terroristische beweging uit de jaren ’60, de Rote Armee Fraktion.
Het andere vak, inleiding militaire geschiedenis, is een stuk algemener. Zo kregen wij in ons eerste college vooral een verhaal te horen over rangen, legereenheden en legergroepen. Een stukje terminologie om de boeken te kunnen begrijpen. En dat is wel nodig. De leeslast bedraagt ongeveer 800 pagina’s per week aan literatuur en readerartikelen. Maar daarin zit wel de hele militaire geschiedenis van de Griekse hoplieten tot aan intercontinentale kernraketten besloten.

Toch is dit nog een erg rustig begin. Niet omdat de vakken zo weinig belastend zijn, maar vooral door het rooster! Doordat beide vakken slecht één hoorcollege per week aanbieden zal ik slechts 4 uren in de week college volgen. En deze 4 uren vallen ook nog achter elkaar op donderdagavond van 18.00 tot 22.00. Prima gelegenheid om na het college stevig uit te gaan! Helaas betekent dit rooster niet dat ik de rest van de week vrij ben, er moet ook gewerkt worden. Twee volle dagen om precies te zijn, want daar is tijd voor. Zonder geld ook geen plezier, als je van je studiefinanciering moet leven is de lol er gauw af! Ook moet er geschreven worden voor de Argus, het verenigingsblad van mijn studievereniging, en moet er vergaderd worden voor de ExCom (de excursiecommissie) om een bestemming te kiezen voor de reis van november.

Zal ik die lange vakantie nou missen? Voorlopig nog niet! Ik heb in ieder geval weer genoeg om handen en hoef me niet meer te vervelen. Waarschijnlijk zal ik daar over twee maanden wel weer anders over denken, als de eerste tentamens eraan komen…

 
Deze blog-post is geplaatst in:

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...