Goedkope eiwitrijke snacks, voor studenten!

Geschreven door: Julia Schimmel
Op: 16 apr 2024
Gezondheid en Lifestyle

Eiwitten of proteïne, deze woorden heb je de afgelopen tijd vast weleens voorbij horen komen. Het is echt een begrip geworden onder heel veel mensen want iedereen zou wel eiwitrijk willen eten, vooral de gymratten onder ons. Maar wat doen eiwitten nou precies en uit welke maaltijden haal je eiwitten? Wij vertellen je het!

Wat zijn eiwitten?

Alle lichaams- en spiercellen zijn opgebouwd uit eiwitten. Wanneer je sport ontstaan er kleine beschadigingen aan de spiervezels en deze worden hersteld door zuren die uit eiwitten worden gehaald. Jouw spiermassa en -kracht wordt daardoor vergroot. Hoe meer eiwitten je eet, hoe meer je op Arnold Schwarzenegger begint te lijken! Maar het addertje onder het gras is dat eiwitrijke producten speciaal gemaakt zijn voor sporters en dus vreselijk duur zijn, niet studentproof dus... Gelukkig zijn er alternatieven! Hieronder geef ik je een paar tips van goedkope producten met veel eiwitten die makkelijk te verwerken zijn in een maaltijd.

Tip 1: Yoghurt

Dé nummer 1 eiwitrijke producten zijn wel echt: griekse yoghurt, kwark en Skyr. Vreselijk veel eiwitten. Erg lekker met fruit, honing, noten en granen. Het gemiddelde eiwit bij deze zuivelproducten is 10 gram per 100 gram.

Tip 2: Volkoren volkoren volkoren

Iets wat misschien minder voor de hand ligt…. Volkoren bolletjes en soepstengels! Ik wist dit helemaal niet… In de volkoren kadetjes zit maar liefst 11 gram eiwit! In soepstengels zit 14 gram eiwit. Dit zijn dus hele makkelijke snacks om toch nog een paar gram binnen te krijgen. Een soepje met een paar van die stengels… en dat voor 75 cent. 

Tip 3: Cottage cheese

Weer een makkelijke manier om wat eiwit binnen te krijgen. Een broodje met deze kaas, tomaat, komkommer, wat sla en peper. Per 100 gram bevat dit 12 gram eiwit.

Tip 4: Tofu

Een product wat ik niet vaak hoor, mogelijk leef ik onder een steentje. Dit is meer een product voor het avondeten en niet een snack die je snel oppeuzelt. Een optie zou kunnen zijn met rijst en groente. Per portie tofu heb je toch weer 13 gram eiwit te pakken. En… het is ook nog eens vegan! Je vraagt je nu misschien af, waar is het addertje onder het gras? De prijs? Nee hoor, het is maar 1,49 euro.

Tip 5: Vis

Hier moet je een normale eter of een pescotariër voor zijn. Even een traantje wegpinken (ik ben vegetariër). Maar… in vis zitten zo veel eiwitten! Zalm, makreel of tonijn. Helaas is zalm erg duur, maar blikjes tonijn en makreel zijn goed te doen. Erg lekker op een broodje. Tonijn met kaas en je hebt de tuna melt: 35 gram eiwit! Het gemiddelde aantal eiwitten bij deze soorten vis is 21,05 gram per 100 gram.

Tip 6: Noten

Weer een traantje wegpinken, ik heb ook nog een notenallergie. Maar voor jullie een geweldige optie. Noten!! Pinda’s, pistachenoten, amandelen, cashewnoten en walnoten. Briljante eiwitbronnen.  Noten hebben maar liefst gemiddeld 21,56 gram eiwit per 100 gram.

Tip 7: Rode linzen penne

Dit is echt een briljant product. Ik heb het zelf nog nooit gegeten maar daar komt binnenkort verandering in! Dit is pasta gemaakt van rode linzenbloem en bevat, niet schrikken, maar liefst 25 gram eiwit per portie! Dit kost bij de Albert Heijn 2,59 euro. Iets duurder dan normale pasta dus maar je krijgt er mogelijk een killerbody voor terug.

Tip 8: Mozzarella

En als laatste, op de verdiende eerste plek: mozzarella. Op een broodje, met tomaat, pesto en basilicum. Fenomenaal. Mozzarella is echt een eiwit bom met maar liefst 30 gram eiwit! Het leuke aan mozzarella is dat het ook maar een euro kost. Makkelijk meepakken dus. 

Over Julia Schimmel