Een Associate Degree, wat is dat?

Geschreven door: Kim Tijssen
Op: 16 apr 2024
Studiekeuze maken

Voor veel scholieren en studenten is het kiezen van de juiste opleiding een grote beslissing. Het klinkt misschien logisch om na de middelbare school een mbo- hbo- of wo- opleiding te volgen, maar er zijn meer keuzes. Een van deze alternatieven is de associate degree. Maar wat houdt het precies in en waarom zou je er een moeten overwegen? We vertellen het in dit artikel!  

Wat is een associate degree?

Een associate degree is een tweejarige opleiding die wordt aangeboden door hogescholen. Het programma is ontworpen om studenten voor te bereiden op een specifiek vakgebied of om de overgang naar een vierjarige bacheloropleiding te vergemakkelijken. Een associate degree is vooral gericht op praktische vaardigheden. Je wordt dus lekker in de diepte gegooid met opdrachten en reallife toepassingen.

Deeltijd vs. voltijd

Het is mogelijk om een associate degree zowel deeltijd als voltijd te volgen. Het voordeel van deeltijd is dat het mogelijk is om ernaast te werken, of om tegelijk een andere opleiding te volgen. 

Voor wie is een associate degree?

Een associate degree is bedoeld voor mensen die graag hands-on aan de slag gaan met onderwerpen en een praktijkgerichte opleiding willen. Dus, stel je voor, je bent net ontsnapt uit de middelbare schoolgevangenis en je denkt: "Oké, wat nu?" Of je bent een mbo-student die zijn diploma binnen heeft en denkt: "Ik wil me nog verder verdiepen in een bepaald onderwerp.” Dat is het moment waarop je weet dat een associate degree wellicht wat voor jou is!

Voordelen van een associate degree:

1. Opleidingsduur

Een van de grootste voordelen van een associate degree is dat de opleiding twee jaar duurt. Je kunt snel aan het werk in een bepaald vakgebied en beginnen met het opbouwen van werkervaring.

2. Praktijkgericht onderwijs:

Een associate degree is gericht op praktische vaardigheden die je direct toepast in een bepaald vakgebied. Dit betekent dat je niet alleen theoretische kennis opdoet, maar ook direct ervaring krijgt met verschillende taken.

3. Soepele overgang naar een bacheloropleiding:

Als je uiteindelijk wil doorstromen naar een hbo-bacheloropleiding is een associate degree een makkelijke overgang. Vaak hebben verwante bachelors een aangepast programma, waardoor je na het behalen van je associate degree in twee jaar je bachelor kunt voltooien.

4. Kostenplaatje

In vergelijking met een vierjarige bacheloropleiding is een associate degree vaak betaalbaarder. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor studenten.

De nadelen van een associate degree

1. Geen toegang tot de universiteit

Wil je direct na je associate degree doorstromen naar de universiteit? Dat is helaas niet mogelijk. Je zult dan eerst een bijbehorende hbo-bachelor moeten volgen of een hbo-propedeuse halen.

2. Praktijkgericht

Als je liever met je neus in de boeken zit, is een associate degree wellicht niet iets voor jou. De studies zijn grotendeels praktijkgericht. Bepaal dus goed wat voor leerstijl er bij jou past, voordat je aan een associate degree begint.

3. Niet overal erkend

Daarnaast is een nadeel van een associate degree, dat deze opleiding niet bij elke werkgever wordt erkend. Dit kan er dus voor zorgen dat je niet overal waar je wil aan de slag kunt.

4. Wat voor associate degree opleidingen zijn er?

Er zijn talloze associate degree opleidingen te volgen. Denk bijvoorbeeld aan Accountancy, Human Resource Management, Interieurvormgever, of International Trade Management.

Over Kim Tijssen

Als lid van de scholieren- en studentredactie schrijf ik over alles wat te maken heeft met de eerste stap na de middelbare school.