Uitval na moeilijke studiekeuze

Gepubliceerd op: 26-05-2015

NIEUWS - Een ruime meerderheid van de leerlingen in het vmbo (66%), havo (71%) en vwo (71%) die inmiddels zijn gestopt met hun vervolgopleiding, heeft moeite gehad met het maken van hun studiekeuze. Dit blijkt uit de AansluitMonitor van DeDecaan.net, uitgevoerd onder ruim 10.000 oud-leerlingen in het eerste of tweede jaar van hun vervolgstudie.

Leerlingen in het vmbo, havo en vwo die (nog) niet zijn gestopt of van opleiding zijn veranderd, hebben beduidend minder moeite gehad met het maken van een studiekeuze.

Andere keuze
Ongeveer vijf op de zes tweedejaars vmbo- en vwo-leerlingen volgen nog steeds de opleiding van hun eerste keuze (beide 84%), maar onder de havo-leerlingen is dit aandeel aanzienlijk lager (74%). Met andere woorden: 26% van de tweedejaars havo-leerlingen heeft inmiddels een andere keuze gemaakt dan de initiële.

Dit is mogelijk het gevolg van de moeite die leerlingen hebben gehad bij het maken van hun studiekeuze, maar zou ook kunnen liggen aan de relatief slechte aansluiting tussen middelbare school en vervolgopleiding: 19% van alle havo-leerlingen noemt deze aansluiting niet goed.

Opvallend is dat de helft van de havo-leerlingen die zijn gestopt met de opleiding van hun eerste keuze aangeeft de motivatie verloren te hebben om de opleiding te vervolgen (50%). Bij gestopte of geswitchte vmbo- en vwo-leerlingen is dit minder (achtereenvolgens 42% en 47%).


Heb jij ook moeite met het kiezen van een studie?

De onderstaande links bieden misschien wat hulp:
- Help! Ik kan niet kiezen!
- Wat moet ik gaan studeren?
- Van studie wisselen
- Bekijk onze open dagen kalender

Bronnen: DeDecaan.net en Team Vier

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Jorn is bij één van ‘s werelds meest energie efficiënte energiecentrales MET een skipiste op het dak. Wil jij meehelpen Nederland en de rest van de wereld mooier en beter te maken? Dan is een studie in de bouw echt iets voor jou!In de bouw- en...Lees blog post
Wat vind je belangrijker bij de keuze voor een studie? De stad of de studie zelf
De studie
(67%)
De stad
(33%)
Beide even belangrijk
(0%)
Totaal aantal stemmen: 3
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...