'Gratis' studielening

Gepubliceerd op: 08-11-2016

NIEUWS - Studenten betalen vanaf volgend jaar nul procent rente voor een studielening. Het ministerie van Onderwijs bevestigt dat het rentepercentage voor de komende vijf jaar daalt van 0.01 procent naar 0 procent.

Dit meldt de NOS.

Het voordeel geldt in de eerste plaats voor wie dit jaar stopt met studeren. Een deel van de afgestudeerden dat al aan het aflossen is, profiteert ook. Als deze studenten volgend jaar aan een nieuwe rentevaste periode van vijf jaar beginnen, betalen ook zij geen rente over hun schuld.

Let op! Geld lenen kost geld
De rente van nul procent klinkt aantrekkelijk, maar toch waarschuwen het Nibud en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) voor te veel optimisme. De schuld die studenten maken, moeten ze wel terugbetalen.

Het rentepercentage staat ook maar voor vijf jaar vast. “Over vijf of tien jaar kan de rente er heel anders uitzien, en weinig studenten kunnen hun hele schuld binnen vijf jaar aflossen”, zegt voorzitter van de LSVb Jarmo Berkhout.

Negatieve rente
De rente van studieleningen is gekoppeld aan de rente van staatsobligaties. Die is extreem laag als gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

In 2002 stond de rente voor de studieschuld nog op 4,03 procent. De rente zou in theorie ook negatief kunnen zijn. Dat komt erop neer dat je geld toe krijgt op je studieschuld. De staat ziet hier vanaf, omdat het te veel geld zou kosten.

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Jorn is bij één van ‘s werelds meest energie efficiënte energiecentrales MET een skipiste op het dak. Wil jij meehelpen Nederland en de rest van de wereld mooier en beter te maken? Dan is een studie in de bouw echt iets voor jou!In de bouw- en...Lees blog post
Wordt er iemand in jouw klas gepest?
Ja
(56%)
Nee
(44%)
Totaal aantal stemmen: 77
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...