Geniet langer van je studentenfiets

Gepubliceerd op: 28-08-2017

Woon je in een studentenstad en wil je graag langer van je fiets genieten dan een paar weken? Dan hebben we een paar tips voor je! In de studentensteden worden snel vernield of gestolen, maar wat kun jij daar zelf aan doen?

Veiligheid van je fiets

Als je in een studentenstad woont, is het van belang dat je goed op je fiets let. Met name in studentensteden worden veel fietsen gestolen. Gebruik onderstaande tips:

  • Laat je fiets niet zomaar buiten staan. Als je in je studentenkamer bent, kun je niet altijd in de gaten houden wat er buiten op straat gaande is. Zorg er daarom voor dat je je fiets achter in de fietsenstalling zet (wanneer deze er is) of zet hem binnen in de hal (dit is bij de meeste studentenkamers toegestaan). 
  • Zet je fiets op slot met minimaal twee sloten. Dit klinkt als een enorme klus maar denk bij twee sloten aan een ringslot dat, in de meeste gevallen, standaard bij de fietsen wordt meegeleverd en een kettingslot. Zet je fiets vast aan een vast object. Bijvoorbeeld een lantaarnpaal of een boom. Wikkel je kettingslot meerdere keren om een paal/boom, zodat het niet los bungelt aan de fiets. Het is voor dieven dan lastiger om het slot open te knippen met een betonschaar, omdat zij de betonschaar niet op de grond kunnen leggen om extra kracht bij te zetten.
  • Parkeer je fiets in een fietsenstalling en niet op een druk station. Anderen kunnen gemakkelijker je fiets meenemen, zeker wanneer deze niet op slot staat (of het slot is gemakkelijk los te knippen). Zet je fiets op een plek neer waar veel mensen aanwezig zijn. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Kies dan voor een bewaakte fietsenstalling met cameratoezicht. 
  • Maak je slot zo hoog mogelijk vast. De plaats van het slot maakt het voor dieven moeilijker om een fiets te stellen. Maak je je slot zo hoog mogelijk vast, dan is het voor dieven lastiger om het slot open te breken. Controleer of een nieuw slot voldoet aan een keurmerk en doe onderzoek naar wat dit keurmerk precies inhoudt. Kies voor een gerenommeerd merk als je een nieuw slot koopt, bijvoorbeeld deze AXA sloten op Slotenspeciaalzaak.nl. 
  • Laat je postcode in je fiets graveren. Is je fiets gestolen en wordt deze teruggevonden door de politie? Dan is dit een van de mogelijkheden om aan te tonen dat je de rechtmatige eigenaar van de fiets bent.

 

 

tip: de Fietsersbond doet regelmatig onderzoek naar fietssloten. De Axa Defender (bijvoorbeeld via Slotenspeciaalzaak.nl) kwam volgens het onderzoek het beste uit de test op het gebied van ringsloten. Lees hier het onderzoek.

Fietsen & veiligheid in de stad

In de stad is het belangrijk dat je goed op je fiets let. Het maakt niet uit of je een oude of een nieuwe fiets hebt, er zijn altijd mensen die een fiets kunnen gebruiken. Zorg er daarom voor dat je je fiets altijd op slot zet en een extra slot koopt. Wanneer je de mogelijkheid hebt, is het verstandig om je fiets veilig te stallen en waar mogelijk met camerabewaking. 

Je hebt het niet altijd zelf in de hand of je fiets wordt gestolen, maar je kunt wel maatregelen nemen zodat je langer van je fiets kunt genieten in grote steden. De belangrijkste tips zijn dat je je fiets het beste binnen kan zetten als je het niet gebruikt en dat je twee sloten moet gebruiken bij het op slot zetten van je fiets.

Aangifte van diefstal 

Is je fiets toch gestolen? Doe dan altijd aangifte, bijvoorbeeld op Politie.nl. Vergeet niet om te controleren of de gemeente je fiets in een fietsdepot heeft geplaatst. Aangifte van fietsendiefstal kan online, via de telefoon en het politiebureau.

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Jorn is bij één van ‘s werelds meest energie efficiënte energiecentrales MET een skipiste op het dak. Wil jij meehelpen Nederland en de rest van de wereld mooier en beter te maken? Dan is een studie in de bouw echt iets voor jou!In de bouw- en...Lees blog post
Wat ga jij doen na je eindexamen?
Op examenreis natuurlijk!
(57%)
Alleen maar chillen
(29%)
Werken
(14%)
Totaal aantal stemmen: 7
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...