Wat (is) de VOG?!

Gepubliceerd op: 06-11-2017

Werkgevers vragen jongeren die solliciteren op een baan of stage steeds vaker om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Veel jongeren weten echter niet precies wat een VOG is, of hoe de VOG-veel jongeren onduidelijkheden over de mogelijke consequenties van een strafblad op het verkrijgen van een VOG. Ten onrechte, zo blijkt uit cijfers: in 2016 kreeg meer dan 99% van de jongeren die de verklaring aanvroeg gewoon een VOG. 

Vraag de VOG aan 

Minister Dekker (Rechtsbescherming) geeft aan: “Sommige jongeren met een strafblad vragen geen VOG aan uit angst voor weigering. Dit heeft helaas negatieve consequenties voor loopbaankeuzes en daarmee de ontwikkeling van jongvolwassenen. Elke situatie is echter anders. Daarom raden wij jongeren aan de VOG altijd aan te vragen, want de meeste jongeren krijgen de VOG”. 

Bezwaar 

Sommige strafbare feiten vormen voor de ene baan of stage wél een bezwaar, maar voor de andere niet. Denk bijvoorbeeld aan het weigeren van een VOG voor een taxichauffeur die een strafblad heeft wegens rijden onder invloed. Dit is voor de functie van bijvoorbeeld administratief medewerker geen bezwaar. In de gevallen waar Justis de VOG wel weigert vanwege een strafblad, wegen de risico’s voor de samenleving zwaarder dan het persoonlijk belang van de aanvrager.

Check anoniem je VOG 

In drie filmpjes gaat influencer Kaj Gorgels de straat op om jongeren te bevragen over de VOG. Op de website www.watdevog.nl kun je anoniem een VOG-check doen om te kijken hoe groot de kans is dat je de verklaring krijgt.

Drie feiten over de VOG

1. Wie geen strafblad heeft, krijgt altijd een VOG.

2. Ook een jongere met een strafblad maakt kans op een VOG. Sommige strafbare feiten vormen een bezwaar voor de ene baan of stage, maar voor de andere niet. 

3. Justis maakt een belangenafweging bij het wel of niet verstrekken van een VOG. 

Screeningsautoriteit Justis beoordeelt de betrouwbaarheid van personen en organisaties en draagt daarmee bij aan de rechtsstaat en een veiliger samenleving. Justis maakt onderdeel uit van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Voor meer informatie kijk op www.justis.nl. 

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Jorn is bij één van ‘s werelds meest energie efficiënte energiecentrales MET een skipiste op het dak. Wil jij meehelpen Nederland en de rest van de wereld mooier en beter te maken? Dan is een studie in de bouw echt iets voor jou!In de bouw- en...Lees blog post
Wat ga jij doen na je eindexamen?
Op examenreis natuurlijk!
(57%)
Alleen maar chillen
(29%)
Werken
(14%)
Totaal aantal stemmen: 7
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...